A három éve elindult magyar utasszállító cég tavaly már 1,2 milliárdos bevétellel zárta az évet. A nemzetközi szállítás mellett a belföldi piacon is egyre nagyobb tekintéllyel rendelkezik, alacsony költségeivel nemrég a BKV midibusz pályázatát is megnyerte. Működése alatt útzárral fenyegették, tojással dobálták, az utasok mégis elégedettek.

2007 óta szerepel a magyar piacon az OrangeWays Zrt.

Eleinte több fapados járatot is működtetett, elsősorban a határon túli városokba. A fő célpontok Erdély és Szlovákia, de indít buszokat Németországba, Lengyelországba és Hollandiába is. Koncepciójuk szerint egyedülálló, légitársaságokéhoz hasonló szolgáltatási struktúrát kívánnak kialakítani. Járataikon kényelmes bőrülések, kiszolgáló személyzet, tévé és ingyen forró ital várja az utasokat, mindezt a megszokottnál jóval alacsonyabb áron.

Ezért is telt be a pohár az erdélyi buszosoknál, és 2008-ban útlezárásokkal is fenyegetve próbálták kiszorítani a céget országukból. A verseny nagyon kiélezett, hiszen Székelyudvarhelyre 6 busztársaság is szállít utasokat, s az OrangeWays épp a legjobban bejáratott menetidőre és útvonalra telepedett rá. Orbán László, az Erdélyi Közúti Szállítók Egyesülete elnöke a Duna Tv Közbeszéd c. műsorában akkor azt nyilatkozta, hogy az ügy körülbelül 100 szállítócéget érint, Nagyváradtól Csíkszeredáig. A magyar közlekedési minisztériumtól a cég engedélyeinek bevonását kérték. Ez mindezidáig nem történt meg, és az OrangeWays a szabad piacra hivatkozva továbbra is alacsonyan tartott áraival csalogatja az utazóközönséget.

A nemzetközi buszjáratok indítása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a belföldi utasszállításra is. 2009-től a Gemenc Volán alvállalkozójaként átvállalta a Tamási-Dombóvár közötti utasszállítást. „Ami a Gemenc Volánnak veszteséges, az OrangeWays számára megéri”, olvashattuk a demokrata.hu internetes portálon. A számításuk helytálló, hiszen a járatok üzemeltetésének kilométerenkénti fajlagos árbevétele 66 forint, miközben a költsége 250 forint volt a cég bevonása előtt. Utána 230 forintra csökkent az összeg. Így sem tudott tehát nagy spórolást végrehajtani a Gemenc, az OraneWays viszont határozottan jól járt, hiszen az utasok számától függetlenül megkapta a pénzt. Így nem meglepő, hogy 2009-ben 1,2 milliárd forintos árbevételt értek el.

Várakozásaik az önkormányzatok felkérésére a helyi közlekedés hatékonyabb üzemeltetésével kapcsolatban még mindig nem szűnt meg. S a türelem rózsát terem: 2010-ben a bajai közlekedés menetrend-bővítését tervezik: új, eddig ellátatlan városrészeket kapcsoltak be a város vérkeringésébe, miközben a rugalmasan bővülő jegy- és bérletstruktúrának köszönhetően a város lakói az eddiginél kedvezményesebben vehetik igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatásokat. A lakosság két évvel korábbi árakon élhet a szolgáltatással, amely az újonnan bevezetett gyűjtőjegyek, illetve a további jelentős kedvezménnyel vásárolható negyedéves bérletek bevezetésével még előnyösebben elérhető. Újdonság, hogy a városban az idei évtől kezdve a kismamák és kisgyermekes anyukák ingyenesen szállhatnak fel a narancsszínű buszokra. A kedvező tapasztalatoknak köszönhetően a város 10 éves közszolgáltatási szerződést írt alá a vállalattal.

Minderről Derekas László Péter, a bajai Városüzemeltetési Iroda vezetője így nyilatkozott: „Az Orangeways az első szolgáltatási évében új szemléletű szolgáltatásával bizonyította, hogy megfelelő üzletpolitikával és hozzáállással jelentősen javítható a közösségi közlekedés színvonal. A lakosság részéről is egyértelműen kedvezőek a visszajelzések, amelyek a buszok pontosságára és tisztaságára, a téli fűtés megbízható működtetésére és az újdonságként bevezetett menetdíjkedvezményre egyaránt kitérnek.”

Céljainak megfelelően szívesen átvenné a Budapest–Győr, Budapest–Zalaegerszeg, Budapest–Debrecen, Budapest–Szeged és a Budapest–Miskolc közötti menetrend szerinti járatok üzemeltetését a Volántól, ám az ehhez szükséges engedélyek kiadása még várat magára.

Nemrég a BKV által kiírt midibusz pályázatot nyerte el a cég, melynek értelmében a társaság Webasto S91 típusú, Euro 5-ös, alacsonypadlós, légkondicionált buszokat biztosít, amelyek 2011 végéig fokozatosan állnak forgalomba, felváltva a jelenleg közlekedő 16 éves Ikarus 405 típusú midibuszokat. Az ajánlat szerint a buszok üzemeltetési költsége 379 forint kilométerenként, míg az Ikarusokat 541 forintból tartják fenn kilométerenként. Rögtön a bejelentés után a BKV négy szakszervezete az eredmény visszavonását követelte.

A cég tehát dübörög, Kedves Ferenc, pénzügyi befektető, korábbi többségi tulajdonos szeptemberben mégis úgy döntött, hogy megválik részvényeitől. A társaság vezérigazgatója, Kovács Miklós azonban közölte, hogy továbbra is 100 százalékosan magyar tulajdonban marad a cég, s céljaik sem változnak a tulajdonosváltástól függetlenül, a belföldi üzleti lehetőségek feltárására és kiaknázására vonatkozóan. A jövőbeni növekedést a hazai települések közösségi közlekedésében szerzett további megbízásokban látják, melyért, mint a példák is mutatják, mindent meg is tesznek.

gazdasági rádió