Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 10 ezer háztartásban még mindig nincs áram. A hóesés csütörtök reggel már nem okozott különösebb fennakadásokat az utakon, hajnalra az ország több vonalán leszakadt felsővezeték, tartós zárlat miatt késtek a vonatok. Az idő enyhül, nagyobb havazás, ónos eső nem várható. A hét végén hideg lesz, de akár több órás napsütésre is számíthatunk.

Az elektromos vezetékekre dőlt fák miatt több mint tízezer fogyasztónál nincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; az üzemzavar jelenleg több mint húsz települést érint – közölte Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs munkatársa csütörtök délelőtt.

A szerdán hullott ónos eső és az éjszakai zúzmara megterhelte a fákat, amelyek rádőlve a vezetékekre, leszakították azokat, illetve több vezetéktartó oszlop is megsérült – ismertette a sajtóreferens. Az áramszolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a hálózatban keletkezett hibák elhárításán. A munkát gyorsítja, hogy a megyében már nem esik ónos eső és a hőmérséklet is emelkedik.

Az áramkimaradásban elsősorban Tuzsér, Mándok és Záhony környéke érintett, de jeleztek hibákat Nyíregyháza és Kisvárda térségéből, illetve Újdombrádról is.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint csütörtökre virradó éjjel harminchárom riasztást kaptak a tűzoltók, elsősorban fakidőlésekhez és vízszivattyúzás miatt kellett kivonulniuk.

Csütörtök reggel még Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 34 településén, 17 500 fogyasztónál nem volt áram, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 3 településen 100 fogyasztónál, mondta az Indexnek Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A szerdai havazás és ónos eső miatt az éjszaka összesen 23 ezer háztartás maradt áram nélkül a vezetékek leszakadása miatt.

A Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon Tárnok és Dinnyés között 3 óra 53 perctől tartós zárlat miatt nincs a felsővezetékben áram, közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága. A szakemberek keresik a hiba okát. Jelenleg ezen a szakaszon áll a forgalom. Az erre közlekedő vonatok utasai 40-50 perc késéssel számoljanak.

A Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, vasútvonalon 2 óra 15 perckor Nyírbogdány és Demecser között egy tehervonat mozdonyára fa dőlt. Leszakadt a felsővezeték, és a mozdony is megsérült. A vonatok csak az egyik vágányon, váltakozó irányban tudnak közlekedni. Az erre közlekedő vonatok utasai 30-40 perc késésre számítsanak.

Ugyanezen a vonalon Záhony és Tuzsér között is leszakadt a felsővezeték 2 óra 48 perckor. A pályát kizárták a forgalomból. A MÁV-START Zrt. a Volán társaságtól megrendelte a buszokat. Az átszállások miatt az erre közlekedő vonatok utasai további 10-20 perc, összesen 50-60 perc késésre kell, hogy számítsanak. A helyreállítást a szakemberek mind két esetben megkezdték. A végleges helyreállítást a szakemberek a délelőtti órákra ígérik.

Nem várható nagyobb havazás, ónos eső csütörtökön. Csütörtök reggelre elhagyta az országot az a mediterrán front, amely a szerdai csapadékos időjárást okozta, mögötte enyhébb levegő érkezik, de borult, ködös idő várható – mondta Tóth Katalin, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

Hétvégén száraz, de nagyon hideg levegő érkezik az országba. Hajnalban a hőmérséklet az ország egyes pontjain akár mínusz 10 fok alá is eshet, és napközben is sokfelé megmarad a fagy.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése  szerint a hétvégén több órás napsütésre is számíthatunk, általában csapadék nélkül, majd az időszak végén nyugat felől újra beborul az ég, és a jövő hét elején helyenként már eső, zápor is előfordulhat.