Az újabb erős havazás miatt be kellett zárni szerdán Európa több forgalmas repterét, miközben egyre több úton, autópályán alakultak ki kaotikus állapotok. Több helyen rendkívüli hidegeket mértek, és a meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy a jövő hétig nemigen lesz enyhülés.

Németország egyes részein mínusz 18 fokot mértek. A Bild című német bulvárlap azt közölte, hogy évszázadok óta nem volt ilyen hideg december 1-én. Az északi tartomány, Schleswig-Holstein számos iskolájában rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el.

A skót felföldön Altnaharrában szerdára virradóan mínusz 19,8 fokot mértek. Súlyos helyzet alakult ki Nagy-Britanniában más részein is, ahol már kedden nagy fennakadásokat okozott az 1993 óta nem tapasztalt korai és nagyon kemény tél. A londoni Gatwick repülőterér, amely Európa nyolcadik legforgalmasabb légikikötője, csütörtökig zárva marad a folyamatos havazás miatt. A reptér szóvivője azt mondta, hiába takarítják rengetegen a kifutópályákat, azokat pillanatok alatt megint belepi a hó. Hasonló a helyzet az edinburgh-i repülőtéren, amelyet szintén bezártak.

A heves hóesés más repülőterek forgalmát is megbénította. A genfi repteret szerdán zárták le, aminek következtében több mint 100 utas a terminálon éjszakázik, további 200-at pedig a svájci polgári védelmi szervezet helyezett el menedékhelyeken, mivel a szállodák zsúfolva vannak.

Frankfurtban is rossz a helyzet. Európa harmadik legforgalmasabb légikikötőjében szerdán 60 járatot kellett törölni, ráadásul a hóval heves szél is érkezett. A frankfurti repülőtéren, kedden csaknem 300 járatot töröltek. Több mint 110 járattörlést kellett elrendelni a hó és a hideg miatt a lyoni repülőtéren is. Olaszországban a havazás miatt komoly fennakadások vannak a városokban és az autópályákon, az északi Lombardia és Piedmo