Budapesti járatot tervez az AirAsia

Mindenképpen a nap híre, de lehet, hogy beillik a hónap hírének

is. A Thaiföldre utazók és tervezgetők jelentős részének rendszeres hobbija a repjegyvadászat, hogy kivel és mikor lehet a lehető legkedvezőbb áron eljutni a térségbe. Mondanám azt, hogy olcsón, de erről sokszor nem lehetett beszélni. Amikor azonban az ázsiai térség legnagyobb fapados repülős cége, az AirAsia jelenti be, hogy szeretne Budapestről is járatot indítani, akkor nem alaptalan valóban olcsó jegyeket emlegetni.

 

  De nézzük először is a hírt, ami úgy tűnik, azért a magyar sajtót nem rengette meg, mert ezt a vékonyka MTI hírt alig néhány oldalon láttam viszont, például a HVG-n. A hosszú távú járatokat üzemeltető AirAsia X diszkont légitársaság az euróövezeti pénzügyi válság ellenére sem állt el tervétől, hogy járatokat indítson a kontinensre. Moszkva, Budapest és Prága 2012-től, új gépek beszerzése után kerül fel a társaság célállomásai közé. A társaságnak 25 darab Airbus A330-300, megnövelt hatótávú repülőgépre van rendelése.

 

„Semmi esetre sem fogom módosítani tervünket, hogy járatokat indítsunk Oroszországba, Magyarországra és a Cseh Köztársaságba” – jelentette ki Tony Fernandes, a társaság vezérigazgatója, hozzátéve, hogy vállalata a múltban már több válságos helyzetet is átvészelt. „Az elmúlt kilenc évben több pénzügyi válságot, olajválságot és politikai válságot éltünk túl és az emberek még mindig repülni akarnak. Úgy gondolom, hogy az AirAsia X éppenséggel megoldást kínál a helyzetre” – mondta.
Az igazgató az AirAsia X új-zélandi Christchurchbe induló első járatának avatása alkalmából vázolta fel vállalata terjeszkedési terveit. Az AirAsia X jelenleg Kuala Lumpur-i bázissal Ausztráliába, Kínába, Indiába, Iránba, Japánba, Tajvanra, az Egyesült Királyságba és Dél-Koreába üzemeltet járatokat. Hálózatát a jövő februárban egy párizsi járattal és 2011 folyamán valamikor New York-i és Los Angeles-i járatokkal bővíti.

Nem kell még kapkodni, de ha már az olcsóságot emlegettem az előbb, akkor csak egy konkrét példa. Februártól indítja Párizs-Kuala Lumpur járatát az AirAsia, amire néhány hete lehet jegyet foglalni. Volt akinek erre a járatra két fővel 100.000 forint alatti összeg jött ki. Természetesen a fapados üzleti logika szerint nem mindenkinek jut ilyen olcsóság, vadászni kell és időben lépni, viszont mindenképpen izgalmas dolog lehet majd ennyiért Budapestről elrepülni közvetlen járattal Ázsiába. Kuala Lumpur pedig ugyan Malájzia fővárosa, de onnan már csak egy ugrás akár Bangkok vagy akár Phuket. Elég durva azért az is, hogy Bangkok és Kuala Lumpur között az AirAsia naponta 7 (!) járatot indít.

*