Miskolc polgármestere nem ígér gyors megoldást, annak a harmincezer miskolcinak, akik kénytelen eltűrni, hogy szomszédjaik  felborítják a kukákat, szétszórják a szemetet, telemocskolják a lépcsőházakat, utat engedve a csótányoknak és a patkányoknak!

A gondok két-három évvel ezelőtt kezdődtek, amikor az úgynevezett Fészekrakó

  program segítségével közel kétszáz család költözött be a lakótelepre a Miskolchoz közeli, elszegényedett kistelepülésekről, például Ongáról, Gesztelyről, Halmajról. A lakásokat megvásárló családok a gyerekeik után járó szocpoltámogatást önrészként felhasználva  bankhitelt vettek fel, amelyből a gyanú szerint a zökkenőmentes ügyintézést garantáló banki tisztviselők és az adásvételt intéző ügyvédek is részesültek – olvasható a nepszabadsag.hu-n.

A vállalkozók és munkaadók is részt vettek a nagyszabású csalásban – emlékeztet a mai számában a Népszabadság -, méghozzá úgy, hogy „papíron” alkalmazták az érintett lakásvásárlókat, s így igazoltak nekik rendszeres jövedelmet. Erre azért volt szükség, mert enélkül ugyanis a bank nem utalta volna ki a hitelt. Százhatvan lakást szereztek meg ilyen módon: a kárérték meghaladja a másfél milliárd forintot. Csalás és okirathamisítás miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot: tegnapi tájékoztatásuk szerint már több mint kétszáz gyanúsítottja van az ügynek.

Az Avason az új lakók beköltözésével felborult az addigi, viszonylagos nyugalom. A miskolci önkormányzat Káli Sándor korábbi miskolci polgármester javaslatára százmillió forintot különített el arra, hogy megvásárolják azokat az avasi lakásokat, amelyeket a bentlakók tartozásai miatt elárvereznek. Tizenöt ingatlant meg is vettek: ezek közül néhányba rendőrök költöztek, de több lakás az elmúlt hónapokban felújításra várva üresen állt.

A hideg téli napokban ugyanis a lezárt lakások egy részébe visszaköltöztek a korábbi lakók. Legalább huszonöten laknak újra a szomszédunkban, egy olyan lakásban, amit korábban is ez a család használt. Akkor még csak tízen éltek a kétszobás panelben, most viszont kétszer ennyien tértek vissza – mondta az avasi állapotokról rendezett lakossági fórumon egy középkorú férfi. Az érintettek továbbra sem fizetik a rezsit és a közös költséget, így a társasházak egyre nagyobb adósságot halmoznak. Volt, ahol több hétre kikapcsolták az áramot, nem működött a lift sem, a kisgyerekes anyukák, idősek kénytelenek voltak gyalog felmászni a hetedik, nyolcadik emeletre. A lakások eladhatatlanná váltak.

A rendőrség nem tud arról, hogy önkormányzati tulajdonban lévő lakásokba önkényesen beköltöztek volna családok – tájékoztatott Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőrfőkapitányság sajtószóvivő-helyettese. Ez esetben a lakók bejelentésére intézkedtek volna, de ilyen jelzést nem kaptak. Néhány névtelenséget kérő lakótól viszont megtudtuk, mi is történt valójában.

Nyáron, a jó időben egyes családok visszamentek a régi falujukba, és most, hogy hideg van, visszajöttek, és „hálából” magukkal hozták az őket nyáron befogadó rokonokat is –panaszolta egy elkeseredett asszony. A Fészekrakó-ügy megoldása nem megy egyik napról a másikra, nem arról van szó, hogy megfogunk több tucat embert, kiemeljük a mostani lakóhelyéről, majd becsukjuk utánuk az ajtót, és akkor minden rendben lesz – mondta a Népszabadság újságírójának Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Kriza szerint először azokat a jogszabályokat kell megalkotni, amelyek lehetővé teszik, hogy az együttélésre képtelen embereket elköltöztessék, ez azonban újabb problémát vet fel, hisz a lakhatásukról ez esetben is gondoskodni kell. Épp ezért a város egy olyan komplex programot szeretne kidolgozni, amely nem elkülöníti a nehéz sorsú és gyakran beilleszkedni képtelen embereket a többiektől, hanem integrálja őket. A terv elkészítése hónapokba, megvalósítása viszont évekbe telik. Az Avasi lakótelepiek azonban türelmetlenek, azt mondják, már eleget tűrtek, s nem tudnak éveket várni arra, hogy megint normálisan élhessenek.