A kormány több, közlekedéssel összefüggő jogszabályt is módosítana. A parlamentnek benyújtott javaslat szerint határozat nélkül kiszabható lenne bizonyos esetekben a bírság.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium politikai államtitkára expozéjában elmondta, több, meghatározó ágazati módosítást is végrehajtanának, de több javaslat az európai uniós jogharmonizáció miatt szükséges.

A közúti közlekedéssel kapcsolatban az államtitkár kifejtette, hogy a biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, az ittas vezetés, a tilos jelzésen való áthajtás, vagy gyorshajtás miatt a bírságot határozat nélkül hozhatják meg, így nem lesz különbség a belföldön és a külföldön forgalomba helyezett jármű között.

Mivel nehezen tudják behajtani a bírságokat, úgy változtatnák meg a jogszabályt, hogy a szabálysértésben részt vevő autót lefoglalhatják a hatóságok, ha a jogerősen kiszabott bírságot a határidőn belül nem fizette meg a jármű üzemben tartója. A bírságok rendszerezésére bírság-nyilvántartási rendszert vezetnének be.

Szabályoznák az utak mellett elhelyezett reklámtáblák számát, változna a jogosítvány megszerzésének szabályozása, a közösségi közlekedésben is módosulna néhány előírás.