A Wikileaks portál legutóbbi kiszivárogtatásairól is szó lesz december 2-án annak a budapesti regionális médiakonferenciának a nyitónapján, amelyen külföldi és hazai jogi szakértők és újságírók tekintik át az információszabadság helyzetét a poszt-kommunista országokban.  A témák közt szerepel még a információszabadság törvényi szabályozása, az oknyomozó újságírással kapcsolatos regionális és nemzetközi tapasztalatok, a tulajdonviszonyok átláthatósága a médiában és a titkos archívumokhoz való hozzáférés.

A konferenciát a németországi WAZ Médiacsoport és a Konrád Adenauer Alapítvány támogatja. A rendezvény szervezője a bécsi székhelyű Délkelet-európai Médiaszervezet (South East Europe Media Organization), amely a Nemzetközi Sajtóintézet (International Press Institute) regionális egyesülete. Nemzetközi és magyarországi partnerek: a Közép-európai Kezdeményezés (Central European Initiative), az Acess Info, a Kelet-Európáról tudósító riporterek hálózata (n-ost), a Raiffeisen Bank International (RBI), a Pannon Lapok Társasága, a HVG Kiadó Zrt. és a Független Médiaközpont.

A konferencián adják át a Közép-európai Kezdeményezés és a Délkelet-európai Médiaszervezet 2010. évi közös oknyomozó újságírói díját, valamint a WAZ Médiacsoport és a Nemzetközi Újságírószövetség (International Federation of Journalists) Bátorság díját.

A rendezők mintegy 250 résztvevőt várnak több mint 20 országból a konferenciára, emely a közép- és délkelet-európai médiaszakemberek egyik legjeletősebb éves összejövetele. 2007 óta Horvátországban, Bulgáriában és Albániában voltak hasonló médiafórumok.