Agyonlőtt hat amerikai katonát egy afgán férfi, aki a katonák által vezetett kiképzésen vett részt Afganisztán keleti részén, Nangarhar tartoményban, közölték kedden amerikai tisztségviselők. A NATO Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erőinek (ISAF) közleménye szerint az ámokfutót végül lelőtték.

Az ISAF közleménye szerint az ámokfutó csupán néhány napja vett részt a kiképzésen. Az eddigi vizsgálat szerint a férfi, aki határrendőr-egyenruhát viselt, hétfőn kezdett lövöldözni a kiképzésen. A tálibok üzenetükben magasztalták a tettest, ugyanakkor közölték: nem ők utasítottak az amerikaiak megölésére.

Az elmúlt hónapokban számos olyan eset történt, amikor a nemzetközi erők katonáira az afgán fegyveres erők tényleges tagja vagy egyenruháját viselő lázadó támadott. A hasonló incidensek jelentősen megnehezítik a NATO dolgát, amely azt a feladatot tűzte maga elé, hogy az afgán hadsereg és rendőrség állományának kiképzésével 2014 végére képessé teszi az országot saját biztonságának megteremtésére.