Országos vizsgálat elrendelését kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) vezetőjétől, miután vesztegetés miatt őrizetbe vették az intézet egri kirendeltségének két orvos szakértőjét. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának munkatársai összehangolt rendőri akció keretében érték tetten és állították elő azt a két szakértőt, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy ez év júliusától folyamatosan és rendszeresen fogadtak el pénzt azoktól, akik vesztegetéssel szerették volna elérni leszázalékolásukat. A jogtalan előnyért cserébe az orvosok alkalmasint több százezer forintot kaptak – derült ki az eddigi vizsgálatból.

A nyomozók több héten keresztül végezték felderítő munkájukat, mielőtt lecsaptak volna a két gyanúsítottra, akiknél a motozás során jogtalanul átvett összeget találtak. Az előzetes vizsgálatok alapján eddig több mint tíz olyan eset került a rendőrség látóterébe, amelyben feltételezhető a felülvizsgálati, illetve leszázalékolási vizsgálatok jogtalan befolyásolása, de a rendőrség feltételezése szerint a nyomozás során több hasonló ügyet is feltárnak majd. A két egri orvos szakértő ellen hivatalos személy által, hivatali helyzettel visszaélve elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A gyanúsítottakat bűnügyi őrizetbe vették, s indítványozták előzetes letartóztatásuk elrendelését.

A közgazdászok régóta mondják, hogy szükség lenne a rokkantnyugdíj-ellátási rendszer gyökeres átalakítására és a jogosultságok felülvizsgálatára, az Orbán-kormány azonban erre nem vállalkozik – legalábbis a 2011-es költségvetés tervezetében szereplő számok alapján jövőre nem várható változás ebben a kérdésben. A közel nyolcszázezer rokkantnyugdíjas járandósága éves szinten több százmilliárd forintot jelent, s bár nagyobb részük vélhetően valóban jogosult az ellátásra, a potyautasok kiszűrésével és a rehabilitálhatók újra munkába állításával így is jelentős összegeket takaríthatna meg a nyugdíjkassza, amelynek lukait most a kormány a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosításával igyekszik betömni-írja a nol.hu