Vágó a mostani választásokon Molnár Oszkár ellen segítette Horváth Aladárt

Kinyitom a számat! címmel jelent meg a napokban az az interjúkötet, amelyben Bárdos Andrásnak vall pályájáról, életéről Vágó  István. A magyar kvízprofesszor már gyakorlatilag bejárta az egész világot, Üzbegisztánba és Buenos Airesbe viszont még mindenképp el akar menni.

A csaknem 300 oldalas kötetből kiderül, hogy a beszélgetések Vágóék otthonában zajlottak.. Az interjúalany imád vitatkozni, a riporter Bárdossal is folyton ezt teszi, sőt állítja, szinte minden nap óriási vitákat folytat otthonában. „Kilencig beszélgetünk, aztán kiabálunk” – mondja, megemlítve, hogy ilyenkor egy kis bor

  is elfogy. Olyannal nem is járnak össze, aki ezt a vitastílust nem viseli el.

Élete egyik kudarcaként beszél a Fábry Sándorral folytatott vitájára, ami a Heti Válaszban jelent meg. Szerinte azért vesztette el a diskurzust, mert Fábry sportszerűtlen volt. Elmeséli a könyvben azt is, hogyan merült fel a neve, mint főpolgármester-jelölt és miért nem vett végül részt a választásokon. Bár nem biztos, hogy vállalta volna, többen győzködték, hogy szálljon ringbe, akkori munkáltatója, a TV2 azonban hallani sem akart róla, így még mielőtt érdemben dönthetett volna, letett a dologról. Egy másik nagy kudarcaként azt írja le, amikor Horváth Aladárnak segített abban a választókörzetben, ahol a cigányellenes nézeteiről ismertté vált Molnár Oszkár is indult, s azon a két településen, ahová a roma vezetővel ellátogattak, egy szavazatot sem kapott Horváth Aladár, noha a lakosság többsége roma.

Vágó István egyszer a politikai riporterkedéssel is kacérkodott, de Baló György azzal a feltétellel alkalmazta volna, ha egy évre eltűnik a képernyőről a játékaival, mert úgy látta, ennyi idő kell ahhoz, hogy elfelejtsék az emberek mivel foglalkozott korábban, hogy azután komolyan vegyék közéleti riporterként. Végül nem hagyott ki egy évet, így a politikai riporterkedés is elmaradt.

Nagyon jó viszonyban volt egykoron Chrudinák Alajossal, gyakran összejártak. Egyszer megnézte egy műsorát. Az izraeli miniszterelnökkel, Yitzhak Samirral készített interjút, a nyolcvanas években. Az interjúban azt mondja Samir, hogy az ő céljuk Nagy-Izrael megteremtése. Ezt kétkedéssel fogadta, mert ilyet Samir sose mondott azelőtt, pár kollégának jelezte is, hogy valami itt nem stimmel. Végül megnézték a musztert Chrudinákkal, amin a mondat így hangzott: „Sokan vádolják Izraelt azzal, hogy Nagy-Izrael megteremtése a célja.” Amikor Vágó jelezte, hogy ez nem ugyanaz, mint ami adásba ment, Chrudinák azt mondta, a MÚOSZ-hoz fordul, mert áskálódásnak érzi Vágó kirtikáját, amit ráadásul kollégáival is megosztott. Azzal zárta a beszélgetést:”Vedd tudomásul, hogy az egyetlen becsületes ember köztetek Woody Allen.”-írja a stop.hu