Jelentős közüzemi számlatartozást halmozott fel az Ikeron Zrt., ám a miskolci Búza téri piac többségi tulajdonosa a mindössze 33 százalékos tulajdonrésszel rendelkező helyi önkormányzat vezetésétől várja a megoldást. Amennyiben a borsodi megyeszékhely állná a teljes cechet, akkor a koalíció közvagyon hűtlen kezelését valósítaná meg – fogalmazott portálunk kérdésére Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Jelenlegi formájában instabil a Búza téri piac működőképessége – fogalmazott Kriza Ákos. A fideszes polgármester elmondta: a város önkormányzatának a miskolciak és az ott dolgozó kereskedők érdekében most mégis életben kell tartani egy elhibázott gazdasági konstrukcióban létrehozott, rosszul kivitelezett beruházás eredményét, amiért az előző, MSZP-s vezetést teszi felelőssé, jogi, illetve erkölcsi értelemben egyaránt. Emlékeztetett: az Ikeron tulajdonát képező Miskolci Piac Zrt. már az előző ciklusban csődközeli helyzetben volt, amiért a felelősséget a korábbi, talán szándékosan pénzpazarló szocialista városvezetésnek kellett volna vállalnia, ugyanis sorozatos rossz döntéseikkel ezt az állapotot ők idézték elő.

„A miskolciaktól a közpénzekkel való felelős gazdálkodásra kaptunk felhatalmazást” – közölte a kormánypárti városvezető. „Álláspontunk a piac ügyében ezért az, hogy a város csak kisebbségi tulajdonrésze arányában vállalhatja a felelősséget a Miskolci Piac Zrt. kifizetetlen számláiért, hitelezői követeléseiért. Egy ennél nagyobb arányú vállalás a közvagyon hűtlen kezelése lenne” – vallja Kriza.

Kriza Ákos mélységesen felháborítónak tartja, hogy az adósságok rendezésében a Miskolci Piac Zrt. tulajdonosa továbbra sem a megoldást keresi, hanem csak saját érdekeit nézi. Felelősséget nem vállal, viszont megszabadulna 67 százalékos tulajdonrészétől, a kétmilliárdos kölcsöntartozáson túl további 510 millió forintra tartana igényt üzletrészéért a várostól.

A polgármesteri hivatal tárgyalásokat folytat a piac hitelezőivel, egészen addig, amíg megnyugtató megoldást nem talál a hosszú távú kiegyensúlyozott működtetés biztosítására. A polgármester úgy véli, mindenkinek érdeke, hogy megoldás szülessen e kacifántos ügyben-írja a mno-hu