Lassan fölfeslik egy város: ahogy olvasgatom a Miskolc Holding Zrt kicsit sem ravaszkás gusztustalanságait. Hol a sima buhera, hol a szocialista nepotista provincializmus kerül túlsúlyba. Azért néha elakad a lélegzetem.

Itt van mindjárt, 2008. augusztus huszadika, a korábbi „Kotmány ünnep

  „. 2008-ban már úgy a városi kedves vezetők, mint a szakmai vezérkara Holdingunknak, ezerrel ülik a Szent István napot. Meg készülnek is rá. Legalábbis ezt látni a két évvel ezelőtti dokumentumokból.

A Minap korabeli tudósítója, példának okáért lelkesen számolt be a nagyszabású városi ünnep első felvonásáról, ahol a „Bányász Fúvószenekar emelkedett dallamai után” Rózsa Edit cégének, az Eurocom Kommunikációs Kft-nek a cégkivonat szerinti kézbesítési megbízottja, bizonyos Fedor Vilmos szónokolt:

  a Minap kislelkese egyébként fenti urat alpolgármesternek nevezte. A nap közpolitikai csúcspontján azután, Diósgyőrött, a várban „a város első embere, Káli Sándor polgármester vont párhuzamot az ezer esztendős történelem és a ma eseményei közt.”

Hát igen. Akkor, állítólag aki egy tyúknál többet lopott, levágták a kezét.

Mindezekkel majdnem párhuzamosan városunk vagyonkezelő nagyvállalatánál felgyorsultak az események. Égett a munka, a becsületes, dolgos kezek alatt.

2008. augusztus 12-én, nyolc nappal a két ünnepi beszéd előtt, Halmai elnök a Miskolc Holding Zrt. nevében, 103/2008 249-4/103/2008-as sorszámon, 2 500 000 forint plusz áfa kifizetéséről szóló szerződést kötött. A szerződés tárgya szó szerint a következő volt: „2008. augusztus 20-án rendezendő Szent István napi ünnepségen a Miskolc Holding Zrt. megemlítése.” A szerződő partner az Ifjúság és Szabadidő Ház volt.

Bizonyára tudják, hogy fent nevezett elnök urat ezek az utolsó erejükkel, szakmai munkásságának elismeréseképpen komoly állami kitüntetésben részesítették. Gondolom én, az általa az imént idézett indoklás után kifizetett 2 500 000 forint plusz áfa, ennek az elementáris erejű szakmai tudásnak, felkészültségnek, mondhatni a szakmai életműnek volt az elidegeníthetetlen attribútuma.

(balázsi)