„Nem tudom, szerencsés-e ilyet mondani, de Románia jobban tenné, ha a modern ipari termékek gyártása helyett inkább a mezőgazdaságára fektetné a hangsúlyt. A fejlett ipari országokat már nehezen tudja utolérni, ellenben a mezőgazdaságban és a turizmusban óriási lehetőségek vannak” – válaszolta a Krónikának a román gazdasági kilátásokat firtató kérdésére Takagi Jaszujuki, a Bukaresti Japán Kereskedelmi Kamara elnöke a kolozsvári Japán Kultúra Napjai rendezvénysorozat tegnapi magyar–japán találkozóján.

A távol-keleti üzletember szerint Romániában az emberek megfeledkeztek a mezőgazdaságról. „Értem én, hogy ma a fiatalokat nem érdekli a mezőgazdaság, de én 14 éve élek Romániában, és az igazi gazdasági lehetőséget a mezőgazdaságban látom” – fogalmazott Takagi.
Szemléltetésként elmondta: például Erdélyben almát lehetne ipari mennyiségben termeszteni. Japánban, közlése szerint, rengeteg fajta almát tenyésztettek ki a kutatók, hasonló gazdag almakínálattal csak Erdélyben találkozott. „Itt nagyon gazdag a föld, Japánnak pedig a mezőgazdasági technológiák terén is számottevő kutatási eredményei vannak. Ezért mindenképp megérné a japán befektetőknek beruházni a romániai mezőgazdaságba. Más kérdés azonban, hogy egyelőre nem sokat tudnak ezekről a lehetőségekről” – mondta a szakember.
A lap kérdésére Takagi Jaszujuki elmondta: annak ellenére, hogy Magyarországot ismerik, Japánban meglehetősen keveset tudnak a befektetők Erdélyről. Éppen ezért szerinte a japán turisták számára a Magyarországot és Erdélyt egyaránt bemutató túrákat lehetne szervezni, amit az is megkönnyít, hogy mindkét ország tagja az Európai Uniónak. „Erdélynek elsősorban a karakteres hangulata lehet vonzó a japán turisták számára” – véli a Bukaresti Japán Kereskedelmi Kamara elnöke.
Arra a kérdésre, hogy mi a titka annak, hogy Japán szinte zökkenőmentesen vészeli át a gazdasági világválságot, Takagi kapásból a fejlesztést és a kutatást nevezte meg. További kérdésekre válaszolva a gazdasági szakember elmondta, az európai válságkezelést illetően mind a magyar példa – azaz a bankok, a tehetősebb rétegek megadóztatása –, mind pedig a romániai megszorító intézkedések hatékonyak lehetnek, bár ő a társadalom szerkezetét átalakító reformokat tartja célravezetőbbnek.
Hozzáfűzte: rendkívül fontos az oktatás is, Japánban arra nevelik a gyerekeket, hogy tisztában legyenek saját fontosságukkal, ugyanakkor tudjanak csapatban egy célért dolgozni. Ennek elérése érdekében mindenkit ugyanarra a tudásszintre emelnek, a gyengébb képességekkel rendelkezőkkel ezért türelmesebben, odafigyelve foglalkoznak.
A kolozsvári magyar üzletemberek, illetve a felkelő nap országából érkező küldöttség és a kolozsvári japán közösség találkozóján a Magyar Polgári Párt meghívására részt vett Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja is, aki beszédében arra emlékeztetett, hogy Japán mindig is Magyarország stratégiai szövetségese volt.
(Krónika nyomán