Programok mára és a hétvégére

Diószeg – 10.35: Felvidék, ahol élünk

– rendhagyó történelemóra az alapiskolában. Vetítéssel egybekötött előadás a felvidéki természetről, a természetvédelemről, a városokról, a kulturális értékekről – történelmi, irodalmi, régészeti hivatkozásokkal. Előadó: Benedek László fotóművész, barlangkutató, a Gömöri Fotóklub vezetője. (ú)

Szenc – 18.00: A magyarországi szlovákok népi orvoslása – Zsilák Mária, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docensének szlovák nyelvű előadással egybekötött könyvbemutatója a Szenci Városi Múzeumban. (jm)

Ipolyság – 9.30: Magyarnak lenni: nagy s szent akarat – szavalóverseny és Sajó Sándor emléknap a városi könyvtárban. (fm)

Komárom – 9.00: Csallóközi színes ceruzák – a vándorkiállítás megnyitója a Panoráma Szállóban. A december 5-ig megtekinthető tárlaton az óvodások 11. nemzetközi képzőművészeti versenyére beérkezett legjobb alkotások láthatók. (vkm)

Dél-Komárom – 19.00: gálaműsor Koltay Gábor rendező 60. születésnapja alkalmából a városi sportcsarnokban. Vendégek: Bodnár Vivien, Csengeri Attila, Kalapács József, Koltay Gergely, Pitti Katalin, Sipos Imre. (vkm)

November 13. (szombat)

Kolozsnéma – 17.00: Izsai népviselet – kiállításmegnyitó a kultúrházban, musical-, operett- és rockopera-részletek Mészáros Tamás és Mészáros Gábor, a Kaszás Attila Diákszínpad tagjainak előadásában. Szervező: a Csemadok Komáromi Területi Választmánya. (vkm)

Karva – 18.00: Tankcsapda-koncert a helyi kultúrházban. (vkm)

Szenc – 17.00: a 41. Szenczi Molnár Albert Napok záróünnepsége a Szenczi Molnár Albert Alapiskola aulájában és a Szenczi Molnár Albert domborművének megkoszorúzása. Közreműködnek az iskola diákjai és a dunaszerdahelyi Aranymetszés verséneklő duó. (jm)

Nagysalló – 14.00: I. Barsi Találkozó a helyi kultúrházban, fellépnek: a Kútyika – Nagycétényi Asszonykórus, a Nyitracsehi Férfi Éneklőcsoport, a Nyitragesztei Téliződ Éneklőcsoport, a Pogrányi Hagyományőrző Csoport, a garamszentgyörgyi Örökségünk Néptánccsoport, a sárói Rozmaring Éneklőcsoport, a nagysallói Szivárvány Asszonykórus, a lévai Garam Menti Néptánc Együttes, és a GMNE hagyományőrző csoportja. (fm)

Szepsi – 10.00: III. Szepsi és Bódva-völgyi Bormustra. 10.00: megnyitó, majd gulyásfőző verseny a városi művelődési központ udvarában: 14.00: borkóstoló a Szepsi Laczkó Máté Bormúzeumban, kézműves foglalkozás nem csak gyerekeknek; 14.30: főzés gulyáságyúval a Főtéren, a Gate és az All Devils zenekar koncertje, karaoke-show. Estig tartó borkóstoló a Bódva-völgyi borászok boraiból. (la)

Ipolyság – 13.00: Ipoly Menti Folklórfesztivál – Dudások találkozója, koszorúzás a Bartók Béla emléktáblánál, majd a dudások menete a Zsinagóga udvarába, Szokolyi Alajos emléktáblájának megkoszorúzása, vonulás dudaszóra a Fő térre; 14.00: Hála József és Szabó Zoltán könyvbemutatója a városházán; 15.00: fellépők Vas Ottó, a Százdi Citeraegyüttes, Jámbor Mónika, Bodonyi András és a Kincskeresők együttes, a nyugdíjasklub, az ipolynyéki Operett trió. 20 dudás egy csárdában – dudakoncert. (fm)

Dél-Komárom/Szőny – 15.00: a Felvidékről kitelepítettek és a Dél-Komáromban letelepedtek történetéről szóló Élet-képek II. című album bemutatója a szőnyi Petőfi Művelődési Házban. A bemutatón megjelennek a kitelepített családok képviselői, a kötetet Tarics Péter külpolitikai újságíró méltatja, előadást tart Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere. Közreműködik a Magyarock együttes, a Duna Népdalkör és Oláh Kálmán. (vkm)

Bátorkeszi – 17.00: Dallamok szárnyán – magyarnóta-énekesek gálaműsora a művelődési otthon színháztermében. Műsorvezető Bodzsár Gyula, az énekeseket Anyalai Pepes Sándor és zenekara kíséri. (vkm)

Naszvad – 18.00: Dalolj, táncolj velünk – hagyományos népdalest a helyi művelődési központban. Fellép többek közt Szvorák Katalin népdalénekes, a zselízi Kincső néptáncegyüttes, az ógyallai Bellő gyermek néptánccsoport, a szőnyi Duna népdalkör, a hazai Búzavirág éneklőcsoport, valamint a Viza citerazenekar, mesét mond az imelyi Kovács Benjamin. A belépés díjtalan. (vkm)

Párkány – 9.00: VIII. Regionális Történelmi Konferencia – Volt egyszer egy Felvidék címmel, a Thermál szálló konferenciatermében. (guzsu)