Tízévesen szült a világ egyik legfiatalabb kismamája – egy bukaresti cigánylány

Ő Elena Chiritescu, a tízéves cigánylány, aki a világ egyik legfiatalabb anyája lett, mikor megszülte Nicoleta nevű lányát – írja a brit Daily Mail.

Elenát és Gheorghét testvérekként nevelte fel a nagymamájuk, miután mindkettejük anyja otthagyta őket Bukarestben, ők maguk pedig külföldre mentek – állításuk szerint dolgozni. (A lány apja meghalt, mikor ő ötéves volt, s adósságon kívül mást nem hagyott hátra.)

Elena ugyan idősebbnek néz ki, de a román hatóságok megerősítették: 2000 áprilisában született. A rokonok szerint a nagymama nem tudott a fiatalok viszonyáról, holott az ő lakásában fogant meg a gyermek. Amikor a terhesség kiderült, a lány anyja ragaszkodott ahhoz, hogy férj és feleségként éljen tovább az „ifjú pár”.
– A cigány gyerekek hamar felnőnek. Nem járnak iskolába, és idősebbnek tűnnek, mint amilyenek valójában – magyarázza az egyik rokon a brit lapnak.
A lány végül Spanyolországban szült október 26-án, anyja ugyanis magával vitte – mégiscsak jobbak ott a körülmények. A Don Juan otthon maradt, és közben más leányzó után nézett.

– Ez teljesen normális dolog a mi országunkban: a lányok tízévesen mennek férjhez, nem értem, miért lepődik meg mindenki oly nagyon – nyilatkozta a cigánylány anyja. – Elena nagyon jól van, akárcsak a kislánya, aki ráadásul nagyon csinos is – tette hozzá. A cigányasszony tagadta, hogy koldulásból élnek.
A spanyol hatóságok a kismama gondozásba vételét fontolgatják, a napokban szociális munkások néztek körbe a lerobbant lakásban, ahol élnek.
Romániában 18 évesen lehet férjhez menni, vagy legfeljebb 16 évesen, szülői engedéllyel. A cigányság körében azonban nagyon gyakori a tízéves korban, saját körben rendezett nem hivatalos „házasság” – mutat rá a Daily Mail.
Nagy-Britannia legfiatalabb anyája 12 évesen szült 2006-ban, a világ legfiatalabb kismamája rekordját pedig egy perui kislány tartja, aki 5 évesen adott életet fiának.