Mentsük meg a földet, ne fürödjünk naponta!

Számos országban bevett a gyakorlat, ha valaki hetente csak néhány alkalommal kerít sort fürdésre, zuhanyzásra, míg mások ökológiai megfontolásból spórolnak a fürdővízzel. Bizonyos életvitel mellett valóban nem feltétlenül sérül személyes higiéniánk, ha egy-egy napon elmarad a nagy tisztálkodás – írja a brit Guardian.

A férfiaknál 41 százalék, a nőknél pedig 33 százaléka azok aránya, akik saját bevallásuk szerint nem fürdenek vagy zuhanyoznak a hét minden napján – áll a higiéniai termékeket gyártó SCA nagy-britanniai felmérésében, amelyből az is kiderül: a megkérdezettek 12 százaléka mindössze heti 1-2 alkalommal mossa meg teljes testét.
Míg a szigetországban a mindennapi fürdés elhagyása valóban megszokottnak tekinthető – sok családban bevett gyakorlat minden második napot kihagyni –, az elszántabbak ökológiai ideológia alapján ritkítják a napi tisztálkodást. „Heti két zuhanyzás bőven elegendő, a többi napokon csak a csapnál mosakszom” – vezette be személyes higiéniájának világába a Guardian riporterét Donnachadh McCarthy, brit zöld aktivista, aki korábban már több ökobarát akcióval felhívta magára a figyelmet. McCarthy vélekedése szerint csak ezzel a lépéssel legalább az ötödére tudja csökkenteni a heti vízfelhasználását. és ezzel együtt testi higiéniája nem marad el az átlagostól.

Kultúránkban ma elvárás a higiénikus – és testszag nélküli – megjelenés, így főképpen aktív életet élőknél nehezen megvalósítható a ritkább fürdés. Ezzel párhuzamosan azt is megfigyelték, hogy a test hozzászokik a gyakori és különböző vegyszerekkel, dezodorokkal való tisztálkodáshoz, s a megszokott pipereszerek elmaradása esetén valóban kellemetlen szagokkal reagálhat. Ugyanakkor ha valaki rá tudja szoktatni magát a napi „nagy” tisztálkodás elhagyására, szervezete bizonyos idő eltelte után akklimatizálódhat. Ennek megvalósítása természetesen csak bizonyos életmód mellett lehetséges, hiszen például nehéz fizikai munka végzése mellett nem praktikus magunkon és környezetükön kísérletezni.

Ha valaki pedig ökológiai megfontolások alapján szeretné megváltoztatni tisztálkodási szokásait, kevésbé radikális módszert választ, ha a kádban való fürdést lecseréli a sokkal kevesebb vizet igénylő zuhanyzásra. A kérdés egészségügyi aspektusa az, hogy a száraz bőr kialakulásának hátterében sokszor a gyakori fürdés áll, hiszen a mosakodás a bőrfelszín faggyúrétegét eltávolítja, lehetővé téve a bőr kiszáradását. Ezekben az esetekben a ritkább fürdés vagy zuhanyzás valóban segíthet.