A Jegesmedvék egy rendkívül embertpróbáló feladat előtt álltak vasárnap este. Azt a Vasast kellett legyőzniük, amelyet ebben a szezonban még nem sikerült kétvállra fektetni, és csak egy tudtak pontot rabolni tőlük. Most azonban hatalmasat harcolva, gyűrték le a fővárosi csapatot.

Rosszul kezdődött a meccs a Jegesmedvék számára, hiszen kihagyott helyzetek után már a 2. percben hátrányba kerültek. A miskolci kapu előtt Berta paszolt Somogyihoz, aki a hazai védők mellett ütötte a pakkot Gyenes lábai között a kapuba (0-1). Lassan tértek magukhoz a Macik a gyors gól miatt sokkból. Az 5. percben Derton adott remek hosszú átadást Salugának, ő belépett a Vasas harmadába majd lőtt, de Kiss résen volt. A 7. percben tovább növelte előnyét a Vasas. Somogyi vezette rá a korongot Gyenesre, nem passzolt a középen váró társának, hanem becsapta a hazai kapust, és az üres hálóba emelt (0-2). Egy perc múlva jött az újabb hidegzuhany, ekkor Szappanos vette be közelről az éppen csak beállt Duschek kapuját (0-3). A harmad hátralévő részében gyűrték egymást a csapatok, de a nézők kevés helyzetet láthattak.

Felpörgették a Macik

A második harmadot magasabb fordulatszámon kezdték a Macik, sorra dolgozták ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket, de belőni Dubeknek, Sijkanak és Bonarnak sem sikerült ezeket. A nagy nyomás a 14. percben érett góllá. Emberelőnyben játszottak a Macik, Saluga adta vissza a kaputól a korongot Dertonnak, aki a harmad felétől óriási gólt ragasztott a bal felső sarokba (1-3). Kezdett egyre paprikásabb lenni a hangulat, egymást követték a kiállítások. Ennek levét a Vasas itta meg, hiszen újabb gólt lőttek a hazaiak. Kettős előnyben Derton a kapu mellől passzolt vissza a középen álló Salugához, aki kapásból lőtt Kiss hálójába (2-3). Egy perccel a harmad vége előtt megint a semmiből talált egy gólt a Vasas, Berta lövése lehetetlen szögből valahogy átment Duscheken (2-4).

Megfordították a meccset

A harmadik harmadban remekül kezdtek a Macik, alig telt el egy perc, amikor egy kapu előtti kavarodásban Kiss nem tudott rátenyerelni a korongra, és a leggyorsabban ébredő Bonar a kapuba pöckölte a korongot (3-4). A Miskolc javuló és eredményes játékát egyre nehezebben viselték a Vasas játékosai, a 2. percben Gröschl ütötte le Urbánt, fejre irányuló támadás miatt 2+10 percig elmélkedhetett, hogy érdemes volt-e ilyen alattomosnak és sportszerűtlennek lenni? A 6. percben egyenlítettek a Macik. Egy alapos tűzijáték után a Kissről kipattanó korongot Saluga vágta a kapuba (4-4). A 13. percben szerencsésen pattant a korong Gergely elé, aki Saluga szorításában húzott kapura és lőtt, de Duschek jól védett. A 17. percben pedig már megfordította a meccs állását a Miskolc. Urbán ugrott ki Láda Balázs kitűnő passzával, remekül cselezte ki Kisst és helyezett a kapuba (5-4). A végére is akadt még egy érdekes jelenet. Az utolsó percben Vasas egyik játékosa kiütötte a korongot a pályáról, ezért a játékvezető kiállította. A hokis le is ült a büntetőpadra, és ekkor a miskolciak időt értek. Mikor a csapatok felálltak volna a kezdéshez, a vezetőbíró visszavonta a kiállítást.
A Jegesmedvék óriási csatában, megérdemelten nyerték meg a mérkőzést, mert egyetlen pillanatra sem adták fel, folyamatosan őrölték fel a Vasast, és verték meg először a szezon folyamán.

És itt nem lehet elmenni egy dolog mellett: a Vasas játékosainak mérkőzés utáni viselkedésén. A jégről lefelé jövet korábbi és jelenlegi válogatott játékosok, köztük „szapporói hősök”, ordenáré stílusban, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal szidalmazták a miskolci nézőket. Tették ezt úgy, hogy a lelátó első sorában mindig gyerekek ülnek, és így volt ez vasárnap este is. A válogatott játékosoknak kellene éppen példát mutatni sportszerűségből, és úgy elviselni a vereséget, ahogy egy sportolóhoz méltó. Ez nem volt az.

Jegyzőkönyv
Miskolci Jegesmedvék JSE – Vasas HC
5-4 (0-3, 2-1, 3-0)
Miskolci Jégcsarnok, 600 néző
V: Varjú, Juhász, Németh
Gól: Derton, Saluga(2), Bonar, Urbán, illetve Somogyi (2), Szappanos, Berta.
Kiállítás: 8 perc, illetve 18 perc (+10 perc fegyelmi Gröschl, +20 perc végleges fegyelmi Sabol).

MJJSE: Gyenes – Saluga, Sijka, Láda B., Láda P., Waddell, Derton, Bonar, Dubek, Korpos, Orosz, Rafaj, Kállai, Kiss, Dányi, Urbán, Budai, Gőz, Szilágyi, Duschek (k). Edző: Bob Dever.

Vasas HC: Kiss – #Gergely, Somogyi, Popovics, Sabol, Pavlis, Kangyal, Virág, Hüffner, Svasznek, Nagy, Sille, Gröschl, Berta, Szappanos, Maszlov, Szirányi, Rajna (k). Edző: Risto Kurkinen.

Bob Dever: – Természetesen nem így akartuk kezdeni a mérkőzést, de a csapat hihetetlen tartásról tett tanúbizonyságot, hiszen hatalmas gödörből jöttek fel. A második harmadban már egészen működött a csapatjáték, és a harmadikban játszottunk úgy, ahogy én azt az első perctől vártam. Nagyon fontos v olt, hogy legyőztük a Vasast, hiszen a fiúk láthatták, megtapasztalhatták, hogy nincs verhetetlen ellenfél.

Risto Kurkinen: – Jól kezdtünk, de aztán túl sok büntetést fújtak ellenünk. A Miskolc jól játszotta az emberelőnyöket, és így megfordították a mérkőzést.

H.Sz.