Nincs többé McDonald’s Happy Meal San Franciscóban. Az amerikai nagyvárosok közül itt született először olyan törvény, amely megtiltja, hogy játékot mellékeljenek a gyorséttermek egészségtelen élelmiszercsomagjához. A gyermekek túlsúlyossága elleni példamutató harc ez, vagy az ország liberális központjának újabb túlkapása?

A San Franciscó-i városatyák nem tiltásnak, hanem ösztönzésnek tartják azt

  a törvényt, amely arra akarja rákényszeríteni a gyorséttermeket, hogy egészségesebbre, táplálóbbra változtassák meg a gyermekeknek szánt étrendet. Az új törvény szerint az éttermek csak akkor adhatnak ingyen játékot az étel mellé, ha az kevesebb mint 600 kalóriát tartalmaz.

Nyilvánvalóan több zöldségre és gyümölcsre, gyümölcslére kívánják rákényszeríteni az eddig hamburgert, cheeseburgert, rántott csirkét, sültkrumplit, szénsavas üdítőket kínáló McDonald’s, Burger King és más gyorséttermet.

De vajon a játék ennyire vonzza a kisgyermekeket? A felmérések szerint igen. A törvényjavaslatot benyújtó politikust saját kilencéves lányának McDonald’s játékgyűjteménye háborította fel. És mivel a gyorsbüféket leginkább a szegény gyerekek látogatják, a csábítás még nagyobb. (A teljes csomag játékkal együtt 2,50 -5,50) dollárba kerül, míg egy olcsó ebéd átlagosan 6- 8 dollár.)

A gyermekek marketing megcélzása pedig tökéletes, szó sincs arról, hogy csak olcsó műanyag figurákat mellékelnének: a legújabb filmek hősei, popikonok CD-i, videojátékok, sportszuvenírek egyaránt jelen vannak a csábító termékek között.

A McDonald’s tiltakozik és a gazdasági válságban rémisztő elbocsátásokkal fenyegetőzik. A nagyvállalat véleménye szerint a gyermekek ezután San Francisco határain kívül fogyasztják majd el kedvenc Happy Mealjüket, a városban pedig bezárhatják üzleteiket, elküldhetik alkalmazottaikat. Arról egyelőre nincs szó, hogy megváltoztatnák kínálatukat.