Az anafilaxia az egyik legsúlyosabb formája az allergiás reakcióknak, ami a 17 éves Sarah-val is végzett Az eset 17 évvel ezelőtt történt, ami akkor körbejárta a világot és azóta ezrek köszönhetik neki az életüket.

Az ételallergiákat nem vették komolyan akkoriban, pedig Sarah-val egyidőben még hárman haltak meg. Azóta sokkal elővigyázatosabbak az élelmiszergyártó cégek, a címkéken például feltüntetik az ételek összetételét, és az orvostudomány új kezeléseket fejlesztett ki. Azonban ezt a folyamatot Sarah története indította el, és a gyermekeiket elvesztett szülők kezdeményezése – írta a Daily Mail. Rémisztő azonban, hogy bár nem tudjuk miért, de a mogyoróallergia az ötévesnél fiatalabbak körében a duplájára emelkedett 1996 és 2002 között.

David Readinghez, Sarah apjához nemrég egy vadidegen lépett, aki hálásan megköszönte, hogy megmentette az életét. „Bárcsak ne kellett volna ilyen árat fizetnie ezért” – mondta az idegen. 17 évvel ezelőtt ez az „ár”, a lánya élete volt.

Az akkor 17 éves Sarah ugyanis allergiás rohamot kapott pár szem mogyorótól. Tudták, hogy ekcémás és asztmás, de ezzel sok kisgyerek így volt, és más allergiáról nem tudtak. Sarah azonban néha különös érzésről számolt be, amit a torkában érzett egy-egy palacsinta elfogyasztása után, vagy enyhén megduzzadtak az ajkai, ha curryt evett, de nem gondoltak semmi különösre.

Majd egy éttermi vacsora után Sarah nagyon rosszul lett, fulladozott és bedagadt a szája. Mire a mentők kiértek, már nem tudtak segíteni rajta és meghalt. A szülők akkor nem nyugodtak bele az orvosok diagnózisába, miszerint asztmás fulladás okozta a lányuk halálát. Elkérték az étteremben fogyasztott ételek összetevőit és kiderült, hogy a mogyoró allergiás reakciót okozott a lányuknál, ami így egy nem asztmás eredetű fulladáshoz vezetett.

Ma már a történetének köszönhetően az emberek is sokkal elővigyázatosabbak, így az ilyen allergiás halálesetek száma is rendkívül ritka, mintegy évi hat ember hal bele olyan allergiás rohamba, amit a mogyoró váltott ki.