A múlt héten írtam arról az amerikai adatbázisról, melyben meg lehet nézni, hogy melyik orvos mennyit kap és miért a gyógyszercégektől. Ugyanaz a site most összeírta, mely orvosok kaptak a legtöbbet a gyógyszercégektől 2009-ben és 2010-ben. Az első helyen egy endokrinológus áll Nevada államból: 303,000 USD = 59 millió Ft (az elmúlt két évben!).

Ráadásul azt nem szabad elfelejteni, hogy ez valószínűleg a valós összegnek csak egy töredéke, hiszen a top 7 cég tette közzé ilyen típusú adatait, nem pedig mindenki.

Néhány érdekesség a listából:

* A listában szereplő orvosok közel fele nem igazán tekinthető a szakma csúcsának, vagy még intézményhez sem köthető a nevük, vagy egyáltalán nincs kiemelkedő tapasztalatuk, mégis ilyen címen adnak elő.
* 43-an kerestek 200,000 dollárnál (kb. 40 millió Ft) is többet 2009-ben és 2010-ben.
* 11 ebből endokrinológus (a diabetes lobbi keményen működik).
* Csak 3 nő van köztük.
* Több mint a fele dolgozott már együtt 2 vagy 3 céggel is.
* A teljes listából több mint 40 kapott már felszólítást, megróvást, büntetést.
* Legalább 20-nak volt már peren kívüli egyezsége vagy be nem fejezett pere.
* Van köztük olyan aneszteziológus, akit azért pereltek be, mert fiatal nő betegeinek indoklás nélkül végzett végbél- és hüvelyi vizsgálatot. A bíróságon azt mondta, lehet, hogy perverz, nem tudja. Ennek ellenére az egyik legjobban kereső mind közül.

Ez biztosan csak az extrém példák egyike, de itt az a nagy gond, hogy a listában szereplő orvosoknak nagy pénzeket fizet a gyógyszeripar, hogy termékeket mutassanak be kollégáiknak a terület vezetőiként, szószólóiként, miközben sokan egyébként szakmájuk szégyenévé váltak.

Mi a megoldás?

Teljes átláthatóság. Minden ilyen irányú kifizetést nyilvánosságra kell hozni. Ez a rendszer a gyógyszeripar számára sem tartható fent sokáig, azt pedig óvatosan kell kezelni, ha valakit „key opinion leader”-ként mutatnak be valahol.