Traffipax-túrát hirdetett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság; november 1-je és december 1-je között az állampolgárok jelzéseit várják arról: hol tartanák szükségesnek a sebességméréseket.

Egyedné Novodonszki Éva, a főkapitányság szóvivője elmondta: a közlekedésbiztonsági program célja, hogy az állampolgárok bevonásával és hatékony közreműködésével döntsenek a sebességmérő helyszínekről. Arra kíváncsiak, hogy a lakosok véleménye szerint mely útszakaszok, és milyen időpontokban veszélyesek, illetve hol tartanának szükségesnek sebességméréseket.

Hozzátette: a szakmailag is legjobb javaslatot tevők közül kisorsolt nyertes december 6-án, Mikulás napján részt vehet az általa javasolt helyszínen tartott traffipax-akcióban.

A rendőrség tapasztalatai szerint a megyében a balesetek és sebességtúllépés szempontjából a legveszélyesebb útszakasz a 3-as számú főút Miskolc és országhatár közötti szakasza, valamint fokozottan veszélyesek a lakott területeken belül átvezető főutak.

Magyarországon a legelterjedtebb közlekedési szabályszegés és a legfőbb baleseti ok a sebességtúllépés. Évek óta az összes személyi sérüléses közúti baleset mintegy 25-30 százaléka, a halálos kimenetelű baleseteknek pedig körülbelül 40 százaléka vezethető vissza a gyorshajtásra.

Legutóbb a Mezőtúri Rendőrkapitányság adott ki hasonló tartalmú felhívást, azt kérve a helyi lakosoktól: tegyenek javaslatot arra, hol működjön traffipax, illetve szerintük hol érvényesülhet a leghatékonyabban a sebességmérés visszatartó ereje.