Működőképes robbanószerkezet volt az az eszköz, amelyet az angliai East Midlands repülőterén, egy teherszállító repülőgép rakterében találtak    – közölte szombat délután a brit belügyminiszter. Theresa May, aki a brit kormány különleges helyzetek idején összehívott válságtestülete, a COBRA szombati értekezlete után tett rövid sajtónyilatkozatot, kijelentette: a péntek hajnalban megtalált szerkezet „robbanóképes” volt, „és egy repülőgép lezuhanását okozhatta volna”, ha működésbe lép.  

A UPS csomagtovábbító vállalat által üzemeltetetett, MD-11-es típusú teherszállító repülőgép Jemenből indult, és Chicagóba tartott, de útközben leszállt a közép-angliai East Midlands repülőtéren – a legnagyobb brit légi teherszállítmány-elosztó központban -, ahol a csomagot felfedezték.

A gyanússá vált küldemény számítógépes nyomtatókban használatos, ám sajátosan „átalakított” festékpatronokat tartalmazott. A patronokból a közzétett rendőrségi fotók tanúsága szerint drótok álltak ki, és a szerkezeteket fehér por borította.

A brit hatóságok először csak annyit közöltek, hogy a szerkezetet „baljós kinézete miatt” beható laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. Hivatalosan Theresa May szombat délutáni londoni sajtónyilatkozatában hangzott el először, hogy robbanószerkezetről van szó.

A brit belügyminiszter mindazonáltal kijelentette, hogy a kormány nem emeli a terrorkészültség szintjét.

Nagy-Britanniában január óta a második legmagasabb szintű országos terrorkészültség van érvényben. E riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint „súlyos” terrorfenyegetettséget jelent. Ezt akkor léptetik életbe, ha a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint „nagyon valószínű” valamilyen terrormerénylet-kísérlet Nagy-Britanniában. A legmagasabb készültségi fokozat a „kritikus”; ezt abban az esetben rendelik el, ha a szolgálatok „azonnali” terrortámadási veszélyről értesülnek.

Theresa May azonban szombati nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a brit kormánynak nincs ilyen értesülése. A belügyminiszter ugyanakkor bejelentette, hogy „kíséret nélküli” légi teheráru további intézkedésig nem érkezhet Jemenből Nagy-Britanniába, még átmenő teherforgalomként sem.

A közvetlen légi utasforgalmat Jemen és Nagy-Britannia között már korábban leállították, a jemeni terrorveszélyre hivatkozva.

Szombati brit lapértesülések szerint az East Midlands repülőtéren megtalált fehér por egy ipari robbanószer alapanyaga, és egyezik azzal a vegyülettel, amelyet a tavaly decemberi repülőgép-robbantási kísérlet merénylőjelöltje is használt. A 23 éves, nigériai születésű Umar Farouk Abdulmutallab tavaly karácsony napján a testére erősített robbanó eleggyel megpróbálta felrobbantani az amerikai Delta légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamból Detroitba tartott. Detonáció azonban nem történt, és Abdulmutallabot az utasok, valamint a biztonsági személyzet tagjai együttes erővel legyűrték.

A merényletet megkísérlő terroristajelölt előzőleg egy neves londoni egyetemen tanult, majd Jemenbe utazott, ahol kiképezték az öngyilkos művelet végrehajtására.

Gordon Brown akkori brit miniszterelnök az incidens után kijelentette, hogy Jemen térségi és globális fenyegetést jelent, mivel „a terrorizmus táptalajává és potenciális menedékévé vált”.