Felfüggesztett börtönt kapott egy rendőrt rugdosó jobbikos képviselő

Csoportosan, hivatalos személy ellen elkövetett erőszak miatt tíz hónap – két évre felfüggesztett – szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte pénteken kihirdetett elsőfokú döntésében a Pesti Központi Kerületi Bíróság Samu Tamás Gergő jobbikos országgyűlési   képviselőt. A férfi 2008. március 15-én este a Belvárosban a rendbontó tömegből a rendőrök felé dobott tárgyakat, illetve egy rendőr pajzsába rúgott. A 24 éves fiatalember emellett a vádbeli cselekménye előtt néhány hónappal garázdaságot követett el, amiért 2008-ban 45 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték. Samu Tamás Gergő, aki az ez év tavaszi választásokon került a parlamentbe, a nyomozás során még tagadott, pénteken a bíróságon azonban már elismerte a terhére rótt cselekményeket, és az utolsó szó jogán hangsúlyozta, hogy megbánta tettét, sőt már a cselekmény helyszínén érezte, hogy helytelen, amit csinál, ezért önként abbahagyta.
hirdetés. Ugyanakkor a vádlott a tárgyaláson nem érezte magát bűnösnek, és elsődlegesen védője is felmentést indítványozott arra hivatkozva: a vádbeli cselekmény idején a vádlott alappal gondolhatta, hogy a rendőrség jogszerűtlenül lép fel a tüntetőkkel szemben.

A pénteki tárgyaláson megtekintett tévés, illetve rendőrségi videofelvételeken látszott, hogy a vádlott a rendőrsorfal felé rúgott, bele egy pajzsba, illetve többször a rendőrök irányába dobott tárgyakat.

Az ügyész perbeszédében a felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzmellékbüntetést is indítványozott a több mint félmilliós képviselői juttatásokra tekintettel.

Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában a bíró jelezte, hogy az egész 2008. március 15-i rendőri oszlatás jogszerűségéről nem hozhat ebben az eljárásban döntést, de ami a videofelvételeken látható volt, az a rendőrség részéről egyértelműen jogszerű.

A bíróság döntött arról is, hogy előzetes mentesítésben részesíti a jobbikos honatyát, ami annyit jelent, hogyha ez az ítélet jogerőre emelkedik, akkor Samu Tamás Gergő nyomban mentesül a büntetett előélethez fűződő joghátrányoktól.

A bíróság ezt azzal indokolta, hogy a fiatalember önként hagyta abba cselekményét és a bírósági eljárás során kifejezte azt is, hogy megbánta, amit tett.

Az elsőfokú ítélet után a vád és a védelem egyaránt három nap gondolkodás időt kért, hogy döntsön a fellebbezésről, így még nem tudni, jogerőre emelkedik-e a PKKB határozata, avagy másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik a jobbikos honatya hivatalos személy elleni erőszak vádjával indult büntetőpere.