A 26 éves, bicesteri díjlovaglót , Thea Maxfieldet közel egy évvel ezelőtt dobta le egy megbokrosodott ló. A sportolónő olyan szerencsétlenül esett, hogy fején landolt, és amikor fel akart ugrani, nehogy a megvadult állat eltapossa, sokkoló felfedezést kellett tennie: „Fel akartam pattanni, de nem ment. Nem tudtam mozgatni a nyakam, és hiába mozdultam volna, a fejem nem követte a testem. Szó szerint a kezemmel kellett megtartanom, hogy fel tudjak állni” – emlékezett vissza a brit Expressnek a lány, aki azonnal rájött, hogy valószínűleg eltört a nyakcsigolyája, és mivel testvére kerekesszékkel közlekedik így tisztában volt azzal is, milyen következményekkel járhat, ha elszakad a gerincveleje. Mivel a csigolya hiányában semmi nem tartotta szilárdan a gerincoszlopát, nagy volt az esélye rá, hogy a feje legapróbb mozdulatától is súlyosan megsérüljön vagy elszakadjon a gerincveleje, amitől minimum lebénulhatott, de akár bele is halhatott volna.

Orvosai sem voltak túl bizakodóak, figyelmeztették arra, hogy akár örök életére kerekesszékbe kényszerülhet. „Amikor megérkeztünk a kórházba, azt mondták, az ilyen típusú sérülésbe bele szoktak halni” – emlékszik vissza Maxfield. Szerencsére nem lett igazuk, a sportolónő hét hónap múlva ismét nyeregbe ülhetett. Ez annak köszönhető, hogy miután csigolyáját egy műtéttel helyreállították, egy különleges, korábban az autóversenyek világában használt módszer átdolgozott változatát alkalmazták a fizikoterápiájában.

A 26 éves nő egyike lett azon pácienseknek, akiken egy speciális, hatezer fontot érő szerkezettel segítettek. A fejre erősíthető szerkezet legfontosabb elemei azok a kicsiny érzékelők, amikkel a Forma-1-es autókon mérik, hogyan bírják a nagy sebességet. Ami a humánegészségügyi alkalmazást illeti, a számítógépre kötött érzékelők által szolgáltatott adatok alapján Don Gatherer fizikoterapeuta egy olyan kezelési- és edzéstervet tudott összeállítani, ami elősegítette, hogy Maxfiled nyaka a megfelelő ütemben gyógyuljon, és mindig a gyógyulásna megfelelő ütemben tudják növelni a terhelését. Don Gatherer egyébként sportolóknak fejlesztette ki ezt a módszert.

Maxfield érdekességként elárulta, hogy gyógyulása elősegítésére olyan gyógynövényes készítményt fogyasztott, amit az állatgyógyászatban, lovaknál használnak, a csontok rugalmasságának növelésére. A sportolónő persze különösen hálás a különleges módszerért, amit rajta alkalmaztak: „Hihetetlen, hogy mennyire gyorsan zajlott le így a gyógyulási folyamat. Nagyon szerencsésnek érzem magam” – nyilatkozta.

Ma már ráadásul képes meglátni a történet ironikus oldalát is: aznap ugyanis épp egy műtét utáni rehabilitáció alatt álló lovat lovagolt, ami – vélekedése szerint – valószínűleg a fájdalom miatt bokrosodott meg. „Nem fűztem túl sok reményt a gyógyuláshoz” – tette hozzá Thea Maxfield, aki ma már ismét lovagol, sőt azt tervezi, hogy jövőre ismét versenyezni fog.