Igyál, hogy fogyj!  zsirexpo.blog.hu

Mostohán kezelt témakör a fogyással kapcsolatban a napi folyadékbevitel. Általában csak mellékesen említik meg a különböző diéták kapcsán, hogy igyál napi több liter folyadékot. Pedig a szervezet egészséges működésének és a fogyásnak is kulcsfontosságú eleme a helyes folyadékbevitel, ezért is szentelünk most ennek a témának egy önálló posztot.

Miért is kell többet innunk, mint amennyire szervezetünk érzésünk szerint szomjazik? A válasz egyik legfontosabb szervünkben, a vesében rejlik, melynek helyes működése roppant fontos eleme a megfelelő anyagcserének, ezáltal a kilók leadásának is. Anélkül, hogy átmennénk biológia órába, röviden összefoglalva: a vese felelős a vizelet kiválasztásáért, amihez azonban megfelelő mennyiségű vízre van szüksége. Amennyiben ezt nem kapja meg, a vizelet besűrűsödik, és nem képes eltávolítani a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. Ennek következtében pedig az anyagcsere sem működik megfelelően, azaz fogyás sem lehetséges.

Mit és mennyit kell innod, hogy ezt elkerüld? Egy normál aktivitású felnőtt embernek minimum napi két liter vizet kell innia. Esetleg kiválthatod cukrozatlan gyógyteával is, de a legjobb a tiszta víz. Nem járulnak hozzá a veseműködéshez az alkoholos, cukrozott vagy édesítőszerrel ízesített üdítők. Persze a legjobb, ha nem is fogyasztod őket, de ha nem vagy ennyire aszkétikus alkat, legalább ne számold bele az adagba. A közhiedelemmel ellentétben a levesek fogyasztása sem számít bele a napi két literbe, a bennük található só, esetleg liszt miatt. A kávé kimondottan akadályozza a vese megfelelő működését, ezért fogyassz annyival több vizet, amennyit megittál belőle. Vedd figyelembe, hogy napi folyadékszükségleted több is lehet két liternél, ha komolyabb fizikai megterhelésnek vagy meleg időjárásnak van kitéve szervezeted.

Fontos, hogy ne várd meg, amíg szomjas leszel, ez ugyanis már a dehidratáltságot jelzi. És egy tipp a végére: legegyszerűbben úgy tudod tartani magad a napi két literhez, ha fogsz két ásványvizes palackot, és addig iszol, amíg el nem fogytak. Talán az elején igényel némi plusz odafigyelést a dolog, de rövid időn belül érezni fogod a víz jótékony hatását bőrödön, életerődön és csökkenő zsírpárnáidon is.