Tilos a miniszoknya Nápolyban

Rendet és fegyelmet kíván teremteni városában a Nápoly közeli Castellamare di Stabia polgármestere. Negyvenegy tiltást vezetett be szigorú büntetéssel.

Az utcán való focizás zavarja a lakosok nyugalmát, és veszélyezteti az egyébként is akadozó járműközlekedést. A nők ne viseljenek miniszoknyát, és ne mutogassák mellüket, hasukat,

combjukat. A férfiak se járjanak meztelen felsőtesttel. Tilos a tengerparti házaktól a strandig fürdőruhában közlekedni.

Castellammare di Stabia első embere a szervezett bűnözés ellen küzdő államügyészből lett polgármester. Luigi Bobbio a korábbi mesterségében tanult eszközökkel kívánja felszámolni az illegalitást vagy legalábbis a szabálytalanságokat a hatvanötezer lakosú városban.

A héten fogadták el a közbiztonságtól a közerkölcsig mindenre kiterjedő városi szabályzatot, mely kizárólag tiltásokat tartalmaz. Az érthetőnek tűnik, hogy a polgármester megtiltotta a szökőkutakban való fürdőzést. Az már furcsábbnak hangzik, hogy Castellammare utcáin tilos káromkodni, még vezetés közben is. „Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a napsütötte délolasz városban lehúzott kocsiablakkal vezetnek, és így az autóból kihallatszik a csúnya szó” – igyekezett értelmezni a La Stampa című torinói napilap.

„Szabályok kellenek a városnak, hogy lakosai jobban éljenek” – hangoztatta a polgármester, aki 25-től 500 euróig terjedő bírsággal bünteti a szabálysértőket. Hozzátette, nincsen más eszköz a bűnözés uralta Castellammaréban. Megerősítette a pedofília elleni harcot, betiltotta a kiskorúak alkoholfogyasztását és a felnőttekét is este tíztől reggel 8-ig, kampányt indított a gyerekkori elhízással szemben. Utóbbiakat az ellenzék is nagyra értékeli, azt azonban nem érti, hogy ettől még miért ne lehetne hülyének nevezni a Castellammaréban ránk dudáló másik autóst.