Kutyák. Nagy vigaszt jelentenek a betegek számára is

dogs_05dogs_17A brit fotós Tim Flach, aki nem mellékesen rutinos gazdi is egyben, nemrég jelentette meg zseniális kutyaportrékat  tartalmazó albumát.

Egy amerikai kutatás szerint a négylábú látogatók már rövid távon is jótékony

hatással vannak a szívbetegekre.

Kathie Cole kutató szerint a kutyák nagy vigaszt jelentenek a betegek számára. Boldogabbá, nyugodtabbá teszik a betegeket, akik ráadásul úgy is érzik magukat, mint akiket nagyon szeretnek. Ez különösen akkor hasznos érzés, amikor az ember fél és nem érzi jól magát.

A kutatók 76 szívbeteg embert figyeltek meg. Mindegyikük 12 percnyi látogatást kapott egy embertől, vagy pedig egy embertől és kutyájától. A kontrollcsoportot nem látogatták. A kutyákat kifejezetten úgy tanították be, hogy feküdjenek az ágyra és foglalkozzanak a beteggel.

A kutatók közben figyelték a beteg vérnyomását, a káros hormonok felszabadulását és egyéb, a szívbetegségre jellemző mérhető értékeket. A megfigyelési időszak előtt és után egy, a szorongást vizsgáló tesztet is végeztek a betegekkel.

A szorongás 24 százalékkal csökkent azon betegek körében, akik kapcsolatba kerültek a kutyákkal. 10 százalékkal csökkent akkor, amikor csak ember látogatta meg őket. Azon csoportnál, akik nem kaptak látogatókat, az értékek nem változtak. A kutyák ráadásul 17 százalékos csökkenést értek el az epinefrin stresszhormon szintjében, míg az emberi látogatók csak 2 százalékosat. A hormonszint 7 százalékkal nőtt azon betegeknél, akik nem kaptak látogatókat. Hasonló javulást figyeltek meg egyéb értékekben is. A tanulmány azt mutatja, hogy a kutyák még rövid távon is jótékony fiziológiai és pszichoszociális hatással vannak a betegekre. Ez a terápia így igen komolyan megfontolandó, főleg a szívbetegek megsegítésére.