Az American Civil Liberties Union (ACLU) nevű szervezet azt szeretné elérni, hogy az internetsemlegességet hivatalosan is garantálják a jogszabályok. Erre az egyik megoldás lehet, hogy ha a véleményszabadság részeként tekintenek rá.

Az ACLU legfrissebb jelentésében kifejezetten az internetsemlegességgel és annak biztosításával foglalkozik. A szervezet álláspontja az, hogy a nyílt internet elve nem csak egy fogyasztóvédelmi kérdés, hanem egyike napjaink véleményszabadsággal kapcsolatos legfontosabb kérdéseinek. Az ACLU szerint a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jog gyakorlatilag nem sokat ér, ha az ehhez használható fórumok nem szabadok. A világhálóra szintén szükség van, hiszen itt gyakorolhatják az emberek a szabad véleménynyilvánítást.

A polgárjogi egyesület úgy vélte, hogy mivel az Egyesült Államok Alkotmányában a véleményszabadság előkelő helyen szerepel, így a helyi politika köteles biztosítani az internetsemlegességet is. Az USA Alkotmányában rögzített értékek védelme miatt fontos, hogy a politika megvédje a világhálót a profitéhes cégek szándékaitól. Emellett a Szövetségi Távközlési Bizottságnak (FCC) is szigorú szabályokat kell hoznia, hogy az internetes szolgáltatók ne élhessenek vissza a jogaikkal és lehetőségeikkel.

Az ACLU kiterjesztené a klasszikus telefontársaságokra vonatkozó kötelezettségeket a tartalomszolgáltatókra is, így azok szintén kénytelenek lennének diszkriminációmentes szolgáltatásokat nyújtani az internetezőknek. Az intézkedés célja az lenne, hogy így akadályozzák meg, hogy egyes szolgáltatók szándékosan korlátozhassák a sávszélességeket. Ehhez megfelelő irányelvek kidolgozására és bevezetésére lenne szükség.

Tavaly ősszel az internetsemlegességet garantáló elképzelésekkel állt elő Julius Genachowski, az FCC elnöke, aki úgy nyilatkozott: a hálózati szabadság és a nyitottság csak a legális tartalmak és szolgáltatásoknak jár. A szakember azt akarta elérni, hogy a szolgáltatók ne akadályozhassák vagy korlátozhassák egyoldalúan az adatforgalmat. A javaslatcsomagot azonban nem fogadta osztatlan siker, az Electronic Frontier Foundation (EFF) például nemes egyszerűséggel trójai falónak nevezte Genachowski tervét.
Kapcsolódó cikkek