Az olasz kormány felajánlotta az új szemétlerakó megnyitásának elhalasztását , a Nápoly környéki településeken tiltakozók azonban a beindítás végleges elhalasztását követelik. Nápoly utcáin már hegyekben áll a szemét, a tüntetők több településen összecsaptak a rendőrökkel.

Az olasz kormány felajánlotta, hogy elhalasztja a Nápoly közelében elkészült új szemétlerakó megnyitását, a hetek óta tiltakozó helybéliek azonban ezzel nem elégedtek meg, miközben a hulladékhegyek tovább nőnek Nápoly és a környező városok utcáin.

Guido Bertolasót, a polgári védelem vezetőjét Silvio Berlusconi miniszterelnök küldte az ország harmadik legnagyobb városába a szemétválság megoldására. A hétvégén felajánlotta, hogy a kormány elhalasztja az új szemétlerakó megnyitását az „optimális környezeti és egészségügyi körülmények megteremtéséig”, a már működő terzignói szeméttelepet megtisztítva üzemeltetik tovább, amíg meg nem telik, Nápoly többi hulladékát viszont más lerakókba és egy közeli szemétégetőbe irányítják.
Nem alkusznak

Cserébe a tüntetések leállítását kérte. Ehelyett azonban újabb összecsapások voltak Nápoly elővárosaiban, ahol a tiltakozók jogi garanciákat követelnek arra, hogy a kormány végleg letesz az új lerakó üzembe állításáról.

A tervezett új létesítményhez közeli városok polgármesterei vasárnap elutasították, hogy aláírják a polgári védelem vezetője által javasolt egyezséget. Választóik már ma is elviselhetetlennek tartják azt a bűzt, amely a működő terzignói szeméttelepről árad, mondták.
Felháborodtak a tervezeten

Az olasz sajtó hetek óta cikkez arról, hogy a terzignói szeméttelep közelében új lerakót nyitnak, amely hárommillió tonnás kapacitásával Európa legnagyobb ilyen létesítménye lenne. Itt helyeznék el a környékről, elsősorban Nápolyból összegyűjtött hulladékot, ami óriási felháborodást és ellenállást váltott ki a helyi lakosokban.

A Nápolytól mintegy 20 kilométerre keletre, a Vezúv Nemzeti Parkban fekvő Terzignóban a helyiek a héten elbarikádozták a működő szeméttelepet, ahol a szemétégető is csak csökkentett kapacitással működik. Emiatt hivatalos becslések szerint 2400 tonna hulladék halmozódott fel csak Nápoly utcáin, ráadásul az elkeseredett lakosok néhol fel is gyújtják az utcai kupacokat.

Vasárnapra virradó éjjel Terzignóban a köveket dobáló tüntetők százai újból összecsaptak a rendőrséggel. Az összetűzésben ismét legkevesebb hat rendőr sebesült meg, két tüntetőt pedig előállítottak.
Nem tűrik az utcákon a szemetet

Az Európai Bizottság figyelmeztette Olaszországot, hogy súlyos bírságra számíthat, ha nem távolítja el Nápoly utcáiról a hegyekben álló szemetet.

Nápoly és környéke évek óta szenved a hulladéklerakás miatt. Elemzők szerint a politikai bénultság, a korrupció és a szervezett bűnözés egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a hatóságok még mindig nem tudták megoldani a szemétlerakók kérdését.

Az Európai Bíróság már márciusban is elmarasztalta Olaszországot az Európai Unió előírásainak megsértése miatt, mivel nem volt képes létrehozni megfelelő nagyságú hulladékkezelő infrastruktúrát.