A Modoros fesztiválszingli  /modoros.blog.hu/

A modoros szinglit könnyű felismerni. Általában hármas osztagba tömörülnek, testalkatukat tekintve korántsem vékonyak , ám különösebben túlsúlyosnak sem nevezném őket, hiszen továbbra is „piacképesek”. Ismertető jelük, hogy a társadalom felső rétegeihez tartoznak, hiszen öltözködési igényeik komoly anyagi ráfordítást igényelnek. Épp ezért az ilyen lányok bajosan ügyelnek arra, hogy ne legyenek feltűnőek, de mégis olyan stílusban öltözködjenek, amitől „sajátosak” és egyediek legyenek. Ezt a stílust innentől kezdve a magukénak tekintik és észre sem veszik, hogy rajtuk kívül még sokan hordanak hasonlóan nagy gyűrűket (általában ha kell a fél kézfejüket kitakarja), hatalmas sálakat (leginkább a háundemm lelkes látogatói) és természetesen tornacipőt. Azonban a tornacipő kiválasztásánál fontos szempont, hogy ne a csillagos amerikai tömegmárkát vásároljuk, hanem igyekezzünk valami kommersz, de mégis legyen tíz ezer forint körüli, csíkos és csak nyomokban térjen el a mások által hordottaktól. De ezek a minimális eltérések teszik őket „sajátosan egyedivé” és stílusteremtővé.

Tanulmányaikat általában pesti egyetemen végzik, kizárólag kevésbé megerőltető és nagy szabadidőt engedélyező pályákon. Életmódjuk további jellemzője, hogy szülőkkel élnek, vagy az általuk finanszírozott albérletben, ami remek lehetőséget nyújt arra, hogy megtarthassák hőn áhított és rettenetesen védett SZABADSÁGUKAT. A szülők dorgálásai helyett ráérnek 11-12 óra magasságában ébredni – a tegnap esti koncert úgyis megviselte őket, a reggeli kávé után pedig remek jó kis youtube-os linkekkel lehet ellátni a hasonszőrű szingli barátnőket azok Facebook-oldalán, a zenei videók alá pedig általában ilyen megjegyzéseket tűzve: „Tegnap este ♥” – „ Hát azt hiszem ennyi pálinkát is régen ittam” , netán egy sima „Like” vagy „Yesterday evening” is megteszi. Ne felejtsük, hogy a modoros szingli leányzó nem csak a koncertek előtt és után, de általában a nap további részében is próbálja „átnevelni” ismerősei zenei ízlését, amihez leginkább az elmúlt 10 év popszámait, vagy napjaink magyar fesztiválzenekarainak nótáit hívja segítségül.

A modoros szingli lány másik fő tulajdonsága, hogy trióban éli életét. Három hasonló testalkatú, hasonló szociális helyzetben lévő, hasonló zenét hallgató (hiszen együtt kell koncertre és fesztiválra járni, mégse legyen a 4 ütem rajongója szegény leányzó) és ami még fontosabb: HASONLÓAN SZINGLI legyen. A három fő remek előnyökkel jár: egyrészt ritkán kell nagy társaságban mozogni (legfeljebb születésnapokon), másrészt könnyedén ki lehet rekeszteni a harmadik barátnőt a fogatból, ha az közelebb enged egy pasit, vagy netán Dr. Atkins kúrájának köszönhetően pár kilóval könnyebbé válik nálunk. A hármasfogat egyik tagjának elfoglaltsága esetén még mindig van kivel lemenni Szimplába, romkocsmákba vagy egy 9. vonalas magyar zenekar laza kedd esti koncertjére (mert máskor ugye nincs fellépési lehetőség, még egy utolsó krimóban sem).

A szingli triók a fesztiválszezon oszlopos tagjai, részt vesznek minden jelentős zenei eseményen, de arra nagyon figyelnek, hogy az elektronikus/metál rendezvények fotóin még messziről se lehessen őket felismerni. Így általában a VOLT-Balaton Sound-SzigetFesztivál lelkes látogatói, de nem vetik meg néhány város utcafesztiválját sem, ami remek lehetőséget jelent a már említett „sajátosan egyedi” stílus megrajzolására.

Természetesen a fesztiválokat követően olykor heteket várnak, hogy feltöltsék a fényképeket a közösségi portálokra, a feltöltés után viszont nagyon figyelnek arra, hogy a kisebb zenei rendezvényekről is beszámoljanak képek formájában, és ha a trió másik tagja pasikkal vagy netán zenészekkel szerepel egy képen, akkor nagyon kell arra figyelni, hogy a kommentek között megemlítse, hogy Ő is ott járt: „Ezt a képet ugye én készítettem?” / „Húúú de nagyon durva buli volt ez, remélem emlékszel, hogy mennyit ittunk, ha letagadnád én biztos tanusítom ♥”.

A fesztiválok és a szezon lezártát követően Facebookon tudtunkra adja az illető, hogy ő most bizony eltűnik napokra aludni, mert pihennie kell, de pár órára rá már újabb zenei videókkal ajándékoz meg minket, várva, hogy valaki kapjon az alkalmon és a kommentek között hogylétéről és kimerültségi állapotáról érdeklődhessen. Nem telik el pár óra – pár nap, és a trió tagjai feltűnnek a pesti underground sziluettjében, sálat és laza kabátot viselve, fröccsözgetve, sörözgetve átbeszélni egymással a fesztiválszezon eseményeit. A modoros szingli lány legfontosabb fogyasztási cikkei: kávé, alternatív cigaretta (minimum 550-600 Forintos, lehetőleg slim, de néha azt is megunva normál verzió), sör (az alakra figyelve, de azért nem megvetve az árpa adományát) és napjaink legfőbb gyorsítója: a pálinka. A modoros szingli nem iszik más töményet, alkalomadtán borozik, de azt is általában ritka férfi randevúi alkalmából, amikor nem vállalhatja fel a sört, csak némi unszolás után. A modoros szingli nem iszik utcán, kedveli a füstös romkocsmák hangulatát, szeret a koncerten sörrel állni: „Na nem gondolod Orsikám, hogy majd egy parkban fogok iszogatni a sok csöves között, amikor a kedvenceim játszanak éppen?” – „ Ezzel is az előadót támogatom érted, ha már koncertre megyek, nem majomkodok a színpadtól 200 méterre csak, hogy 200 forinttal olcsóbban ihassak”.

A modoros szingli lány nem mutatkozik az alternatív zenekarok első soraiban, de azért figyelemmel kíséri a zenekarok életét, tudja, hogy mikor jön az új album, hogy a gitáros hol nyaralt, hogy kinek milyen barátnője/felesége van és elengedhetetlen számára, hogy legyen közös élmény a zenekar tagjaival egy közös fotó, egy koccintás, vagy egy Facebook-komment erejéig. Sokszor spontán megjegyzi, hogy a tárgyalt zenekarral kapcsolatban nála tájékozottabb ember nincs a társaságban, de mindezt úgy teszi, hogy ne tűnjön nyalásnak:

„Képzeld Jucus, múltkor voltam a koncertjükön és valami olyasmit mondtak a végén, hogy pár hétre leállnak a zenéléssel”

– „Igen tudok róla, a Zuborán Peti felesége most fog szülni, ezért megkérte a többieket, hogy kicsit szüneteljenek, így a Kormos Feri eldöntötte, hogy most fejezi be a pályaművét, szóval összehangolták egy kicsit a feladatokat érted. Na de mindegy, pont ezért kell elmenni az utolsóra, még akkor is, ha idén ez lesz a 19. pesti bulijuk, amin ott vagyok”.

A modoros szingli meghatározásánál még egy fontos tárgykört kell említenünk: a pasizást. A lánykák nem pasiznak, de azért talonban tartanak olyan fiúkat, akik erősítik az önbecsülésüket, néha meg lehet velük jelenni és alapot jelentenek a pasizási mottójukra:

„Csak nem gondolod, hogy leállok bárkivel? Nem sietek sehova érted, majd ha jön az igazi, akkor úgyis összejön, azt meg nem lehet keresni és várni. Addig inkább fiúbarátaim vannak, azért jó, ha valaki meghallgat az ellenkező nem részéről is”.

Minimálisra csökkentett szexuális életüket a legnagyobb titokban, alkoholos befolyás és végelkeseredettség nyomása alatt éli, reggel feszülten menekülve a helyzetből és aztán a partner számára említést sem téve a történtekről. Ha mégis szóba kerül a barátnőknél, akkor csak ennyit mond: „Néha erre is szükség van, azért én sem bírom a végtelenségig, de elég gyenge volt, maradjunk annyiban”. Ha társaságban csapják neki a szelet, akkor modorosan cicázik a fiúval, de figyel arra, hogy a minimális testi érintkezést ne váltsa csók: „Jajj Robi, te megint részeg vagy, ÉN NEM VAGYOK ILYEN”. Leszerelendő a helyzetet az őt egyre kínosabban ölelgető fiú karjaiból így távozik: „Nagyon szeretlek Robi, de részeg vagy, veszünk neked vizet és hívok neked egy taxit”. Ha a trió tagja mégis átlép egy szintet egy fiúval, akkor feldúlva közölni kell vele, hogy az a fiú neki is tetszett: „Orsikám, attól még mert én nem vagyok egy akkora k*rva mint te, tudod jól, hogy tetszik a Tomi. Nagyon jól tudtad!!!” A harmadig bandatag szerepe ilyenkor értékelődik fel, vele mindent ki lehet beszélni, presszionálni lehet a fekete bárányt kizárásokkal, kiközösítésekkel és további szankciókkal. A szabadság, mint uralkodó eszme azonban végül győzelmet arat és a sértett szingli békejobbot nyújt tékozló barátnőjének: „Nem esett jól, amit tettél, de most megvan az esélyünk arra, hogy együtt szívassuk meg ezt a bunkó Tomit, töröljük fel vele a padlót”.

A modoros szingli ekkor lejjebb ad a büszkeségéből, mert életük fő motorját, létezésük pillérét félti: a szabadságát és szingliségét. Hangoztatja ugyan, hogy gyűlöli a kötöttséget és neki az élete a legfontosabb, ám szabadidejében és otthoni magányában nem egyszer előfordul, hogy úticélokat, utazási lehetőségeket keresgél a neten egy jeles eseményre: a majdani nászútjára.