Hízik a képviselők bukszája!

  A Blikk megírta, évi több mint 600 millió forintot hagy az országgyűlési képviselők zsebében a jövő évi adócsökkentés, vagyis fejenként havonta átlag 140 ezerrel számíthatnak jövőre többre. Ezt főleg az okozza, hogy a honatyák akár havi 742 ezer forintot is kaszálhatnak a költségtérítésen, s jövőre már nem 32 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell fizetniük.

A költségtérítéssel az utóbbi években többször is bűvészkedtek a honatyák. Idén januárig adómentesen járt nekik a pénz, aminek a mértéke attól függött, hogy az adott képviselő választókerülete vagy megyéje milyen messze volt a fővárostól.

2010-től változott a szabályozás, a politikusok választhatnak: vagy számlával bizonyítják, hogy költségeik valósak, vagy leadózzák a bevételt. Ez egyértelműen veszteséggel járt volna számukra, ezért jelentősen meg is emelték a költségtérítést.

Az új összegeket úgy kalkulálták ki,

  hogy a 32 százalékos szja mellett azok se járjanak rosszabbul, akik lusták számlákat gyűjteni. A jövő évi adócsökkentéssel viszont a tavalyi emelés haszonélvezői lesznek a képviselők, mivel az akkori pluszpénz a 32 százalékos adó miatt „csak” szinten tartotta a pénzüket, a mostani adócsökkentéssel viszont rengeteget nyernek. Ahhoz, hogy a nettó bérük ne emelkedjen, csökkenteniük kellene a fizetésüket vagy költségtérítésüket, ez azonban, úgy tűnik, eszük ágában sincs.

Tavaly egy fővárosi képviselő havi nettó 162 ezret kasszírozott a költségtérítéssel. Ez idén 278 ezerre nőtt, amiből 134 ezer mindenképpen megmaradt még az adózás után is. Az adócsökkentés után viszont azoknál a budapesti politikusoknál sem maradhat 184 ezernél kevesebb, akik fütyülnek a számlagyűjtésre.

– Fel fogjuk hívni a frakció tagjainak figyelmét arra, hogy igyekezzenek többet jótékonykodni abból a pénzből, ami az egykulcsos adó bevezetése után náluk többletként megmarad – mondta a Blikknek Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.

– A képviselők egyénileg dönthetik el, hogy mire költik az egykulcsos adó bevezetése után maradó többletpénzt, már ha egyáltalán lesz ilyen, mivel ezek a szabályok még nem voltak a parlament előtt – mondták a Blikknek az MSZP-frakcióban.

Blikk-összeállítás