Venezuela iráni nagykövetségétől szerzett értesülésekre hivatkozva azt jelentette az El Universal című lap, hogy az Iránban tartózkodó Hugo Chávez elnök és vendéglátója, Mahmúd Ahmadinezsád közös tengeri vállalatot alapít , amely napi több mint félmillió hordó olajat szállítana Európába és Ázsiába. Egy előzetes memorandumban már megállapodtak a vállalat létrehozásáról, most a részletekről tárgyalnak.

Ahmadinezsád felvetette Cháveznek, hogy fektessen be a világ leggazdagabb olajlelőhelyébe, a South Parsba, mert a nagy multinacionális cégek kivonultak onnan, amióta szankciókat léptettek életbe Irán ellen vitatott atomprogramja miatt. A venezuelai elnök még hétfő este érkezett Fehéroroszországból a teheráni Mehrabad repülőtérre, és kedden kezdte meg immár kilencedik tárgyalássorozatát iráni kollégájával.
Chávez még Iránba érkezése előtt kijelentette az ukrán Interfax hírügynökségnek, hogy megveszi azokat az S-300-as föld-levegő légelhárító rakétákat, amelyeket Oroszország végül nem adott el Iránnak. Mint ismeretes, Dmitrij Medvegyev orosz államfő szeptember 22-én az ENSZ BT 1929-es számú határozata értelmében megtiltotta az említett rakéták eladását Iránnak. Az S-300-as rakéták ugyanis sokkal jobbak, mint a Venezuela és Irán által tavaly vett Tor-1-es légvédelmi rakétarendszer. Venezuela és Irán 2005 óta több mint 200 kétoldalú megállapodást kötött egymással, és kereskedelmi forgalmuk már meghaladta az ötmilliárd dollárt is.
mno.hu