Úgy tűnik, képtelen együtt dolgozni a fideszes többség az ellenzéki polgármesterekkel abban a pár városban, ahol nem a kormánypárt jelöltje nyerte az önkormányzati választást. Esztergomban egyértelműen a polgármester kicsinálása a cél, Szegeden és Dombóváron talán még van remény az időközi választás elkerülésére.

Bár az ország teljesen más pontjain található Dombóvár, Esztergom és Szeged, mind a három városban közös, hogy ugyan a Fidesz az önkormányzati választásokon elsöprő győzelmet aratott és a képviselő-testületekben sikerült többséget szerezniük, polgármesterjelöltjeik elvéreztek ezeken a településeken. A három városban az is közös, hogy a választás óta eltelt időben nem jutnak az egyről a kettőre.
Országos szabotázs

A három város közül a legnagyobb figyelmet eddig Esztergom kapta, ahol a korábbi polgármester, Meggyes Tamás meglepetésszerű veresége után a fideszes többségű testület nem csupán alpolgármestert nem volt hajlandó adni, hanem az új városvezető irodához sem jutott. A legfrissebb hírek szerint a választás „elcsalásában” hívő helyi Fidesz ennél is tovább megy: elvonnák a széleskörű összefogással és nagy többséggel megválasztott Tétényi Éva jogköreit.
Az Esztergomnál valamivel kisebb dél-dunántúli Dombóváron szintén áll a bál. A 20 ezer fős településen a Fidesz bénázása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Patay Vilmos helyett a dombóváriak újra megválasszák a szocialista Szabó Lórándot. Több babér azonban itt sem termett az MSZP-nek: az egyéni körzeteket egy kivételével a Fidesz-KDNP vitte el, és pártszövetség hét képviselőjével szemben mindössze két szocialista, egy jobbikos képviselő és egy független képviselő áll.

Az október 14-ei alakuló ülést hosszas egyeztetés előzte meg: Szabó a Fidesz-KDNP részéről a már több ciklus óta képviselőként dolgozó Kerényi Zsoltot kérte fel alpolgármesternek. Egészen addig a pontig és sikerült egyetérteni a legtöbb kérdésben, amíg a tárgyalásokat át nem vette a város korábbi polgármestere és a Fidesz választókerületi elnöke, Patay Vilmos.

Így történhetett meg, hogy bár elvileg mind a két oldal egyetértett Kerényi Zsolt alpolgármesteri jelöltségében, végül még sem őt, hanem a szocialista Tóth Gyulát terjesztette elő a polgármester erre a tisztségre, akit a jobboldali többség természetesen leszavazott.
A Fidesz nem ér rá

Szabó hétfőre rendkívüli ülést hívott össze, arra hivatkozva, hogy vannak olyan ügyek, amelyek nem tűrnek halasztást, ide tartozik például a városi kórház felügyelő bizottsági elnökének megválasztása, illetve egy többszáz milliós szennyvíztisztító beruházás személyi kérdései. A Fidesz-KDNP képviselői ezen az ülésen arra hivatkozva nem jelentek meg, hogy az időpont nem megfelelő nekik, miután ezekben az időpontokban nem tudják biztosítani a minősített többséget, és ezzel azt, hogy az általuk preferált alpolgármester került megválasztásra.

Az október 19-re összehívott újabb rendkívüli ülés előtt Szabó kompromisszumos javaslattal élt: a napirendről lekerült az alpolgármesteri posztról szóló előterjesztés, cserében arra kérte a Fideszt, hogy biztosítsa a testület döntésképességét. Olyan határidős kérdésekben kellett volna ugyanis dönteni, mint például az egyik városi fenntartású középiskola tanári fizetésének két és fél éven keresztül való támogatására kiírt pályázat elfogadása, amelynek elmulasztásával összességében több mint 4 millió forintot bukna az iskola. A Fidesz-KDNP végül erre a javaslatra is nemet mondott, így a képviselő-testületi munka továbbra is áll a városban.

Szegeden, ahol a Fidesz-KDNP közgyűlési többsége lényegesen szűkebb, mint Dombóváron és Esztergomban, legalább alpolgármester sikerült választani: bár a Fidesz itt sem vállalt részt a kormányzásban, a szocialista alpolgármester jelöltet támogatták. A Nemzeti Együttműködés Rendszere azonban a jelek szerint eddig, és nem tovább terjedt: egy 2,4 milliárdos belváros rekonstrukciós pályázatot már nem támogattak, holott ennek benyújtására ez volt az utolsó alkalom.
Megtörhet a büszke jobboldali gerinc?

A fideszes többség szándéka egyértelműnek tűnik Esztergom esetében, ahol a polgármester ellehetetlenítésével annak lemondását, vagy ennek hiányában a testület fél év múlva történő feloszlatását és új választás kiírását célozhatják a helyi Fidesz drasztikus lépései – kérdés persze, hogy az alapvetően jobboldali érzelmű város, amelynek Meggyesből teljesen elege lett, hogyan reagál a totális szabotázs politikájára.

Dombóváron ezzel szemben a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Bükösdi Olga optimista a jobboldali többség és a baloldali polgármester közös jövőjét illetően: a Hírszerzőnek azt mondta, a későbbiekben képesek lesznek együttműködni. A képviselő-testület feloszlatása persze nem is lenne feltétlenül előnyös a Fidesz számára, hiszen bár a párt első ránézésre tarolt az egyéni körzetekben, a különbség sok helyen pár százalék volt, és jelöltek átlagban jó 15 százalékkal elmaradtak az országos eredményektől.

Szegeden ez a taktika még kevésbé vezethet eredményre, hiszen ott a szocialisták több egyéni körzetet el is vittek, Botka László népszerűsége pedig töretlennek tűnik. Ezekben a városokban tehát a kormánypártnak célszerű lehet mély levegőt vennie, és némileg kiterjesztenie a NER kissé szűkre szabott koncepcióját.
hirszerzo.hu