1989. március 1.

R-204-18/1-33/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 01. (33)

1. K/3 12-14
Feladó: nincs
Címzett: Református Püspöki Hivatal, Kürti László képviselő
Tartalma: a Federation of Hungarians in Great Britain (Angliai Magyarok Szövetsége) 8 Collingham Gardens, London SW5 OHW fejlécű papíron C.-t, mint országgyűlési képviselőt kérik hogy az országgyűlésen terjesszen be két javaslatot.
1. A bős-nagymarosi vízlépcső ügyének parlamenti újratárgyalását;
2. népszavazás tartását a bős-nagymarosi gátépítés ügyében.
Javasolják továbbá a népszavazás feltételeinek megteremtését, „vagyis a tudományos akadémia, valamint független bel- és külföldi szakértők megszólaltatását 6-8 héten át, napi rendszerességgel a televízión, rádión és a sajtón keresztül”.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

2. K/3 12-14
Feladó: Szamosvári György Gyöngyös […]
Címzett: dr. Iván Géza Miskolc […]
F. meghívja C.-t 1989. március 3-án Szentendrére Dragon Pál lakásán tartandó kisgazdapárti összejövetelre (Szentendre, Eper u. 10.). A pártkörzetek szervezőtitkárain kívül jelen lesz Boross Imre, Dragon Pál és Faludi Sándor. Napirend:
– Dragon Pál tájékoztatja a résztvevőket a politikai bizottság február 24-i üléséről;
– a pártkörzetek szervezőtitkárai nyilatkozattervezetének megvitatása és elfogadása (a tervezetet Fazekas Gyula minden résztvevőhöz személyesen viszi el).
Aláírás: Szamosvári György, a közép-magyarországi pártkörzet szervezet titkára.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a Pest Megyei RFK ÁB szervét tájékoztatjuk.

3. TA 12-12
1989. 03. 09-én dr. Iván Géza az FKGP-ről tájékoztató előadást fog tartani a miskolci NME vitamin klubjában. Herczegh Istvánt, a klub képviselőjét Iván tájékoztatta, hogy valószínűleg jelen lesz Budapestről Dragon Pál a FKGP főtitkárhelyettese is, valamint néhány barátja. I. G. az összejövetelen be fog számolni az MSZMP-vel folytatott megbeszéléséről is.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

4. TA 12-14
1989. 03. 01-én 07.35-kor Nyíregyházáról Grajcárik Lajos közölte dr. Iván Gézával, hogy Dragon Pál írt neki egy levelet, melyben tájékoztatta, hogy március 4-én szombaton de. 10 órakor az Egyetemi Színpadon (Pesti Barnabás u. 1.) országos rendezvény lesz. I[ván] G[éza] mondta, hogy ő is hallott már róla, de meghívót még nem kapott „mert nálunk a posta nagyon rosszul jár”, ezért majd telefonon érdeklődni fog a Pestiektől.

Megjegyzés: a rendezvény jellegéről, szervezőiről nincs adatunk, valószínűsíthető, hogy az FKGP szervezéséről van szó.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 2.

R-204-18/1-34/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 02. (34)

1. K/3 12-14
Feladó: Országos Közművelődési Központ Budapest, Pf. 33.
Címzett: Furmann Imre Miskolc
Für Lajos és Tóth János tájékoztatják C.-t, hogy 1989. 03. 06-án 18.00-kor a Hitel Szerkesztősége melletti teremben (Budapest I., Corvin tér 8.) az MDF országos gyűlését előkészítő munkabizottság tagjainak részvételével megbeszélést tartanak. C.-t, mint az alapszabály előkészítő tagját meghívják.
Feladás dátuma: március 1.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

2. K/3 12-14
Feladó: Erdélyi Szövetség Budapest, Pf. 369.
Címzett: Golda János Miskolc […]
Halász Péter az Erdélyi Szövetség alelnöke nevében kérik, hogy Golda alapítsa meg az Erdélyi Szövetség helyi szervezetét. Felajánlják, hogy a szükséges információkkal ellátják.
olvashatatlan aláírás
a szervezési csoport tagja

Megjegyzés:
Golda János a III/III. Osztályunk külön nyilvántartásban szereplő személye.
Rajta kívül kapott még az anyagból Menyhárt Kálmánné Miskolc […] sz. alatti lakos.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnöksége tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 3.

R-204-18/1-35/89. Szigorúan titkos!

II. 1989. 03. 03. (35)

HMT 12-12
HMB
1989. 03. 02-án az MDF miskolci szervezete összejövetelt tartott. Napirend:
– Fekete Gyula előadása;
– a kongresszusi jelölőbizottság jelentése, választás;
– március 15-i rendezvény.
Fekete Gyula kihangsúlyozta: „történelmi időket élünk, jelenleg nagyon kedvező nemzetközi helyzetben vagyunk, ha nem tudunk élni vele, csak magunkat hibáztathatjuk. A hatalom ráébredt arra, hogy monolitikus uralmát nem tudja tovább tartani… nem ünneplünk azokkal, akik 15 éven át végig vezették fiainkat”. A munkásőrséggel kapcsolatban kijelentette, hogy egyetlen pártnak sem lehet fegyveres pártszolgálatosa. Később szűkebb körben kifejtette, hogy szándékosan használta ezt a kifejezést, felvetette, hogy igen sok embernél van kint önvédelmi fegyver és indokoltnak tartaná ezen engedélyek felülvizsgálatát.
Kijelentette: „provokáció, tégla, ezzel a helyzettel együtt jár”.
A kongresszusi küldöttválasztás során küldött lett dr. Furmann Imre, Kishonthy Zsolt, Balázsi Tibor, Hajdú Gábor, Sóvári Ernő, Dombóvári Tibor, Tóth Dániel, Koródi István, Szabó Ferenc.
Kishonthy Zsolt és Mile Lajos egy levelet készített, mely választ a sajtóban megjelent felhívásokra a közös március 15-i ünneplés kapcsán.
A levél tartalmaz egy olyan részletet, miszerint: „az, hogy a párt a népet képviseli, egyike a legnagyobb hazugságainak”. Annak ellenére, hogy ezt még Fekete Gyula is ellenezte, a levélben benne maradt. A levelet el akarják juttatni a „szokásos fórumoknak”.
A megye egyéb MDF szervezeteiből küldött lett Kiss Sunyi István Ózdról és Szlezsák László Perkupáról.
A március 15-i ünnepléssel kapcsolatban változatlanul a külön ünneplés mellett döntöttek, melynek felelős szervezője Kishonthy Zsolt.
Kis Sunyi István bejelentette, hogy rövidesen hallani fognak a tevékenységükről, készülőben van egy a „szegedi ügyhöz hasonló” probléma felszínre hozása.
Furmann bejelentette, hogy a kongresszusi újságokat Metz Ferenc fogja Miskolcra szállítani.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 6.

R-204-18/1-36/89. Szigorúan titkos!

II. 1989. 03. 06. (36)

1. K/3 12-12
Feladó: nincs
Címzett: dr. Furmann Imre
Tartalma: egy az 1956-os atrocitások idején készült fotó, melyen két akasztott személy látható, a kép alatt „nem!” felirat.
Az anyag sokszorosítva van, 1 db-ot boríték és címszó nélkül is találtunk.
A kép valószínűsíthetően a borsodi fehérkönyvből van kifotózva.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

2. K/3 12-14
Feladó: MDF (ds. páholy)
Címzett: dr. Furmann Imre
Tartalma: az MDF (ds. páholy) demokrata standardajánlásokat fogalmaz meg minden olyan politikai mozgalom számára, amely nem a hatalom megszerzésért, hanem annak társadalmasítását tekinti feladatának. Mellékelik az általunk készített alapszabály tervezetet és kérik C. véleményét. A tervezet az alábbi főbb pontokat tartalmazza:
1. a szervezet felépítése,
2. a szervezet működése,
3. a tagok jogai,
4. az elnök kötelességei és jogai,
5. általános javaslatok.
A módosítást célzó javaslatokat Bagó Béla Budapest […], Darvas László Budapest […]. és Litványi Judit Budapest […] címre kell eljuttatni.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnöksége tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 9.

II. 1989. 03. 09. (37)

1. TA 12-12
TA
Az 1989. 03. 06-i 36/1. sz. táviratunkhoz kiegészítés:
1989. 03. 07-én 18.40-kor Répássy Tamás hívta Furmann Imrét, aki nem volt otthon. F[urmann] feleségét tájékoztatja, hogy kapott egy ilyen levelet, amely nagyon megdöbbentette. Ezt követően Furmanné megnézte férje postáját, ahol ő is megtalálta a jelzett fényképet.
Ugyanezen a napon 19.43-kor Kishonthy Zsolt is felhívta F[urmann] lakását és felháborodva közölte, hogy ő is kapott a levélből. Kishonthy is és Furmanné is úgy gondolják, hogy a képet a „Münnich Ferenc Társaság” küldte nekik.
1989. 03. 08-án 16.30-kor Z. Paizs Gábor a „Vasárnapi Hírek” újságírója kereste dr. Furmannt és elmondta, hogy készítenek egy országos összeállítást a március 15-i ünnepségekről. Érdeklődött, hogy a miskolci alternatívok hogyan fognak ünnepelni. F[urmann] elmondta, hogy az MDF, a FIDESZ és az FKGP külön ünnepel, ezt már eleve eldöntötték, mert Borsod állami vezetőit nem tartják méltónak arra, hogy együtt ünnepeljenek.
A külön ünneplés előkészületei már folynak, 9-én este kb. 200 db. plakátot fognak kiragasztani és kb. 2500-3000 db. szórólapot készítettek, melyeknek egyik része a plakát, másik része az új 12 pont.
Furmann közölte ezen kívül, hogy az MDF tagok közül hatan névtelen levelet kaptak, melyben a távirat első részében leírt kép volt.
Paizs közölte, hogy megbeszéli a főnökeivel és lehetséges, hogy vasárnap leközlik. F[urmann] mondta, hogy ennek hatására írt egy cikket „Vérebek ugatnak” címmel, melyet a csütörtöki MDF összejövetelen fel fog olvasni a jelenlévőknek, és igyekszik megtudni, hogy kik kaptak még a levélből. Ezután kívánja igénybe venni a nagynyilvánosságot.

Intézkedés:
– a BM IIII/III. Csoportfőnökséget és a párt első titkárát tájékoztatjuk.

2./ TK 12-13
K/3, ASZA
„K” ellenőrzés során látókörünkbe került Kitzinger Ferenc […] rokkantnyugdíjas […] alatti lakos, engedéllyel hazatért személy.
Adataink szerint Kitzinger az egyik fő szervezője a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak és összekötő az MSZDP és a nyugatnémet SPD között. Rendszeresen bejár a nyugatnémet nagykövetségre. Nyugati tartózkodása idején Kéthly Anna szolgálatában állt. 1948-ig annak titkára volt. Ekkor disszidáltak, Kéthly halála után 1963-ban tért haza. 1987. óta kezdett aktivizálódni.
Az Észak-Magyarországi Regionális Vízműnél – ahol nyugdíjasként dolgozik – 54 fővel ún. „társadalmi reformbizottságot” hozott létre. Hangoztatja, hogy az SZDP baloldali számát [sic!] képviseli és együttműködik az MSZMP-vel, és az ÉRV-nél az MSZDP szervezésével leállt.
A nyugatnémet nagykövetség másodtitkárával való kapcsolatát a BM III/II-2. Osztály dokumentálta.

Intézkedés:
– a BM III/II-2. Osztályt tájékoztatjuk, az alapellenőrzések után döntünk a feldolgozó munka bevezetéséről.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 10.

R-204-18/1-38/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 10. (38)

1. HMB 12-12
HMT
1989. 03. 09-én, Miskolcon megtartott MDF összejövetelen dr. Furmann Imre bejelentette, hogy Kishonthy Zsolt, Hajdú Gábor, Répássy Tamás, dr. Iván Géza, valamint még többen, nem MDF tagok is röplapszerű levelet kaptak, melyen, a Miskolcon 1956-ban elkövetett atrocitások egyike látható (a 36. sz. táviratban jelentve).
A levelet provokációnak, ill. megfélemlítő akciónak minősítette és párhuzamot von a szegedi cigányüggyel. Felvette a kapcsolatot a miskolci rádióval és a városi TV-vel is abból a célból, hogy propagálják.
Tájékoztatta a jelenlévőket továbbá, hogy az MDF helyi lapja a Miskolci Fórum második száma március 14-én fog megjelenni.
Az MDF kongresszusról szóló tudósítások újság formájában fognak megjelenni, Miskolc 3000 pld-t kap, melyet Metz Ferenc fog ideszállítani.
Terjesztését a FIDESZ is vállalta, 16 Ft-ért fogják árulni darabját.
Budapesten március 14-én a Nemzeti Sportcsarnokban MDF nagygyűlés lesz, melynek előadója Csurka István és Für Lajos lesz.
Balázsi Tibor bejelentette, hogy ha a nemzet érdeke úgy kívánja, akkor az MDF párttá alakul. A helyi (miskolci) szervezet megkezdte az alapszervezetek kialakítását, melyeknél figyelembe veszik a város választókerületeit. Az első alapszerv létrehozását március végére tervezik az avasi lakótelep III. ütemének területén.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

2. ATA 12-14
Március 15-én a MÁV BFF (biztosító berendezések fenntartási főnöksége) dolgozói közül Badányi Lajos […], Danyluk Iván […] Miskolc […] sz. alatti, valamint Danyluk Anna […] Romániából áttelepült személy a hivatalos ünnepség elleni felvonuláson kívánnak részt venni.
Jelzett személyek a miskolci MÁV igazgatóság telefonközpontjában dolgoznak.
Ismereteinek szerint egyik alternatív szervezethez sem tartoznak.

Intézkedés:
– a BM III/II-7. Osztályt, a III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk, ellenőrzésüket megszervezzük (a munkahelyükre való tekintettel).

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 10.

R-204-18/1-39/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 10. (39)

1. ASZA 12-12
ASZA, LBE
1989. 03. 10-én virradóra Miskolcon ismeretlen elkövetők zöld színű – valószínűleg neolux spray-vel – a Hoffmann Ottó úti szökőkút betonemelvényének oldalára egy kb. 70 cm-es akasztófát és egy azon csüngő stilizált (primitív kivitelezésű) emberi alakot festettek, mely mellé Grósz feliratot írtak és egy nyíllal az emberi alakra irányították.

Intézkedés:
– az ÁB vizsgálati szervünk nyomozást elrendelte, a III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

2. HK 12-12
HK
A mai napon 15.00-kor ismeretlen személy felhívta a Miskolc városi főügyészt, ezt követően ugyancsak ismeretlen személy 15.06-kor a Borsod megyei főügyészt és közölte, hogy az ügyészségek törvénytelen tevékenysége miatt március 15-én az Országház előtt nyilvánosan elégeti magát. A bejelentők a hangja alapján középkorú férfinek vélték.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

3. LBE 12-14
1989. 03. 10-én 06.10-kor ismeretlen férfi telefonon felhívta a Miskolc-Perecesen lévő 104. sz. Szakmunkásképző Intézetet és közölte, hogy az épület délelőtt 10.00-kor robban, bomba van elhelyezve.
Az épületet tűzriadó elrendelésével kiürítették, három fő operatív tiszt átvizsgálta, az esemény nem következett be.

Intézkedés:
– az ismeretlen fenyegető kilétének felderítését – külön terv szerint – folytatjuk;
– a III/II. Csoportfőnökséget tájékoztattuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 13.

R-204-18/1-40/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 13. (40)

HMB 12-12
Szendrei Lőrinc a Magyar Nemzet újságírója elmondta, hogy március 15-én Budapesten a Várban tervezett rendezvényen az alternatív szervezetek képviselői gumibotozásra számítanak. Állítása szerint a beépített embereknek van egy jelszavuk, amelyet ha bántalmazás esetén kimondanak, nem ütik őket tovább. Ezt ő március 13-án meg fogja tudni, és úgy tervezi, hogy megírja.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 14.

R-204-18/1-41/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 14. (41)

1. LBE 14-14
1989. 03. 10-én a Munkásőrség budapesti parancsnoki iskoláján tanuló Cs. J. Budapestről Miskolcra utazva felfigyelt egy beszélgetésre, mely szerint lengyel egyetemisták fegyvert hoztak be magyar egyetemistáknak és azokkal március 15-én felkelést kívánnak végrehajtani. Erről egy fiatal orvos nyilatkozott a jelenlévőknek, aki Budapesten a Szabolcs úti kórházban dolgozik, és Cs. szerint a putnoki TSZ elnökének az öccse. Az információhoz úgy jutott, hogy tartja a kapcsolatot volt egyetemével, ahol a diákok beszélték. Azt állította 1 db pisztolyt a kezébe is tartott. Az elhangzottakat Cs. jelentette parancsnokának, Kázméri János mö. szds.-nak, aki továbbította felénk.
Az elsődleges adatpontosítás során megállapítottuk, hogy a putnoki TSZ elnöke K. Gy., de orvos testvére nincs.
Cs. J. jelenleg is Budapesten tartózkodik.

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.