Magyarország a tavalyi 25. helyről idén a 23. helyre lépett elő a Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadság-rangsorában, amelyet szerdán tett közzé a párizsi székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet. Magyarország 2006-ban még a lista tizedik helyén szerepelt, idén Csehországgal holtversenyben került a 23. helyre.

A világ 178 országát rangsoroló, 2010. évi lista Finnországgal, Izlanddal, Norvégiával, Hollandiával, Svédországgal és Svájccal kezdődik, övék a megosztott első hely, azaz az RSF szerint ezekben az országokban a legszabadabb a sajtó.

A korábbi évek besoroláshoz hasonlóan továbbra is Türkmenisztánban, Észak-Koreában és Eritreában a legrosszabb a sajtószabadság helyzete. A rangsor végére került Irán, Mianmar, Szíria, Szudán, Kína, Jemen és Ruanda is. Kuba viszont először nem szerepel a tíz utolsó ország között: a tavalyi 170. helyről a 166-odikra lépett előre.

A 27 uniós ország közül 13 szerepel az első húsz helyezett között. A húszas rangsor alá csúszott 14 EU-tagállam közül néhány meglehetősen rossz eredményt ért el: Görögország és Bulgária megosztva a 70., Románia az 52., Olaszország a 49., Szlovénia a 46., Franciaország pedig a 44. lett.

Az Egyesült Államok a 20., Oroszország pedig Törökország és Etiópia mögött 140. a rangsorban.

„Most még jobban megfigyelhető, hogy a gazdasági fejlettség és az intézmények reformja nem feltétlenül jár együtt az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásával” – hangsúlyozta Jean-François Julliard, a listát kilencedik alkalommal összeállító jogvédő szervezet főtitkára. Véleménye szerint aggodalomra ad okot, hogy több uniós ország lejjebb csúszott a rangsorban. „Ezeknek az államoknak sürgősen vissza kellene térniük a példamutatók közé” – tette hozzá.

A főtitkár nyugtalanságát fejezte ki egyes kormányok – köztük a ruandai, a jemeni és a szíriai – „bekeményítése” miatt.

A kelet-közép-európai térségből továbbra is Észtország vezet a 9. helyen, a 11. helyen álló Litvánia és a 23. helyre került Csehország és Magyarország előtt.