A miskolc-mályi geotermikus kút végleges teszt értékelése megtörtént – közölte a PannErgy. A mérések alapján a kitermelési hozam eléri a percenkénti 6.600-9.000 literes (110-150 l/s) mennyiséget, ami csaknem kétszeresen meghaladja a korábbi elsődleges tesztek bejelentett értékeit – olvasható a BÉT honlapján.

Bokorovics Balázs, a PannErgy Igazgatótanácsának elnöke elmondta: „a kitermelt víz mennyisége és hőfoka alapján ez a kút önmagában is képes lenne a miskolci projektünkben eredetileg tervezett hőmennyiség szolgáltatására, amely elérheti téli hőszolgáltatás esetén a 300.000 GJ értéket. A hőszolgáltató rendszer biztonságos működése és a piaci rövidtávú igények várható (korábban bejelentett) emelkedése érdekében azonban még egy termelő kutat kell fúrnunk. A két kitermelő kút lehetővé fogja tenni 410.000 GJ elsődleges és további 210.000 GJ másodlagos hőenergia értékesítését. Várhatóan további három visszasajtoló kút fúrásával érjük majd el, hogy ezt a nagy mennyiségű vizet biztonságosan vissza tudjuk vezetni a mélybe.”

A tesztelés során kapott és kiértékelt adatok alapján a mályi kút kivételesen nagy teljesítménnyel rendelkezik. A Magyarországon működő mintegy 1400 termálkút közül csak háromnak a maximális hozama haladja meg a percenkénti 6.000 litert, ám az ezekben nyert víz kifolyó hőmérséklete messze elmarad a mályi kútban mértektől, az ezekből nyert maximális hőmérséklet 77 °C.

Világgazdaság Online