Lyukóbánya – Magyarország legnagyobb mélyművelésű szénbányájából lassan már csak a jó tíz emelet magasságú meddőhányó maradt a hegyek közt. A völgy lakói attól félnek, egyszer megindul a több millió tonna meddő.

– Nagyobb esők után szürke lesz a patak vize a meddőtől. A hegy teteje nedves, szappanosodik a meddő, az alja elmocsarasodott, attól félünk, hogy egyszer csak megindul. Tudom miről beszélek, 1951-től 43 éven át itt dolgoztam a bányában – magyarázta Gömöri József (76) nyugdíjas bányász, a több mint kétszáz tagot tömörítő Lyukóvölgyi Lakóközösség elnöke.
Sajgó Zoltánné és Gömöri József a meddőt rejtő bányát mutatja

– Nincs megoldva a vízelvezetés, mindig elönti az udvarunkat. Közben hordják a veszélyes hulladéknak minősülő építési törmeléket a meddőre. Hiába szóltunk, semmi se történt – legyintett Sajgó Zoltánné (47).

Gömöri József hozzátette: a völgyben élők biztonsága érdekében vizsgálják felül a bányarekultivációt, minden az előírás szerint zajlott-e?
– A Lyukószén Kft. és alvállalkozói 3-4 éve rekultiválták a meddőhányót. Növénnyel is beültették. A bányakapitányság elfogadta – közölte megkeresésünkre Molnár Dezső, a területet birtokló Lyukó 2008. Kft. ügyvezetője. Szerinte semmilyen veszélyt nem jelentenek a völgyben élőkre-írja a blikk.hu

M. L.