Nagyon rossz állapotban van a veszélyes anyagokat tartalmazó kelet-szlovákiai Slovinky hulladéktározó. Kiadósabb esőzések következtében gátszakadás és ökológiai katasztrófa fenyeget, közölte a szlovák mezőgazdasági tárca a veszélyes anyagokat tartalmazó 28 szlovákiai hulladéktároló ellenőrzésének eredménye alapján. Az ellenőrzéseket a szlovákiai mezőgazdasági tárca a magyarországi ökológiai katasztrófa után rendelte el.

„A Slovinky tároló állapota nem kielégítő, rendkívüli esőzések idején fokozott mértékű lehet a balesetveszély” – jelentette ki Lovász Attila, a tárca képviselője. A veszélyes anyagokat tartalmazó többi szlovákiai hulladéktároló állapota az ellenőrzések alapján kielégítő, nincs vészhelyzet.

A Slovinky tárolóban – amely az azonos nevű falu (Slovinky-Szalánk) mellett fekszik a szepesiglói (Spisská Nová Ves) járásban – több százezer tonna magas arzéntartalmú kiszáradt iszap van. A tározó egy völgyben fekszik, és záró gátja 113 méter magas.

Egy esetleges ökológiai katasztrófa veszélyére Szalánkon már tavaly felhívta a figyelmet az állami vízgazdálkodási vállalat, amely ellenőrizte a helyzetet. Az ellenőrök szerint a tározó veszélyezteti a közeli Korompa (Krompachy) városkát is. Amennyiben a szennyezett iszap a gátszakadás következtében kiömlene, akár három méter magasságban is elönthetné a házakat.

A gát állapotával az érintett települések önkormányzatai sem elégedettek. A tárolt szennyeződés már aránylag kiszáradt, de nagy esőzéseknél mindez folyékony iszappá változhatna át, és nem biztos, hogy a gát mai állapotában kibírná ezt a nyomást, vélik az önkormányzatok képviselői.