Elkészült a Hoover-híd

Öt és fél éves építkezés után elkészült a Hoover-híd, Amerika legújabb turistalátványossága, és sok szempontból a világ egyik legnagyobb hídja, igazi mérnöki-építészeti bravúr. A híd a Colorado folyó felett ível át egy kanyonban, a vízfelszín felett több mint 300 méterrel. A teljes hossza 580 méter, és a közvetlen szomszédságában van a világ leghíresebb vízierőműve, ami a fél amerikai nyugati part számára termeli az áramot, és minden második akciófilmben megpróbálják felrobbantani a terroristák. Videó az építkezésről:

 

 

 

 

 

A híd építése már 1968-ban felmerült, de a nyilvánvaló technikai nehézségek és a költségek miatt évtizedekig csak tanulmányok készültek róla. 2001-ben, amikor a szeptemberi terrortámadás után a gátat és a vízierőművet kiemelten védendő objektummá nyilvánították, és lezárták a civil autóforgalom elől, felgyorsult a hídprojekt.

Az építkezés 2005-ben kezdődött el, a teljes költségvetés az új autópályavonalak kiépítésével 240 millió dolláros költségvetést kapott, ebből a híd megépítésére 114 millió (22,5 milliárd forint) jutott Arizona és Nevada államok költségvetéséből. Bár az alkalmazott technológia és a környezet egészen más, azért érdemes megjegyezni, hogy a híd jelentősen kevesebből jött mi, mint a Margit híd jelenleg 30 milliárd forintosra tervezett felújítása.

A hídszerkezet acélból és betonból készült az építkezésen 1200 munkás és 300 mérnök dolgozott öt és fél, a tervezéssel és előkészítéssel együtt kilenc évig (a tervek ennél rövidebb időre szóltak, de 2006-ban egy darubaleset hónapokra visszavetette a munkát). Napi 17-20 ezer járműre becsülik a forgalmát, egyrészt mert a Phoenix és Las Vegas közti utat 100 kilométerrel rövidíti le, másrészt azért, mert egyedülálló kilátás nyílik róla a Hoover-gátra és a több száz méteres mélységben, a kanyon alján folyó Coloradóra-írja az index.hu