Sikeres kísérleteket hajtott végre a svájci Villigenben a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány csoportja a Paul Scherrer Intézet stadionnyi méretű óriásmikroszkópjában: a Babcsán Norbert vezette kutatócsoport másodpercenként tízezer képet rögzített a fémhab buborékoltatása közben.

A svájci kísérletek során most a fémhabot alkotó buborékok megszületését követték nyomon; a kutatók azt vizsgálták, hogy a buborékok képződését miként befolyásolja a különböző gázösszetétel és nyomás, a nyomásváltozás ugyanis az indikátora lehet a születendő buborékok minőségének. Ezt a gyártás közben is mérhető paramétert szeretné hitelesíteni a nagysebességű képi információkkal a miskolci kutatócsoport. A futballstadion-méretű szinkotron gyorsítóban a nagy fényerejű röntgensugárzás erős megvilágítása mellett egy speciális kamerával másodpercenként tízezer képet készíthettek a 700 fokosra hevített alumínium habosítási folyamatáról – mondta a szóvivő, aki összehasonlításképp megjegyezte: a televíziókban látott kép másodpercenként 24 képkockából áll.

A miskolci kutatók tavaly már jártak ebben a svájci laboratóriumban, akkor másodpercenként 1400 felvételt készítettek, de az elmúlt egy esztendőben jelentős fejlesztéseket értek el a fémhab gyártás terén, így a kisebb buborékok megfigyeléséhez már „gyorsabb” kamerára volt szükség. A magyar kísérlet teljes költségét a vendéglátó intézet finanszírozza, amit pályázat útján nyert el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány. A kísérlethez kapcsolódóan interaktív, többkamerás élő fizikaórát tartott a kutatócsoport a Villigenben lévő központból, amelybe az interneten keresztül mintegy 15 hazai és egy erdélyi iskola 1500 diákja is bekapcsolódott.

A magyar kutatók munkájáról és a fémhabgyártás új útjairól ismeretterjesztő dokumentumfilm is készül, a svájci óriásmikroszkópban végzett kísérletről szóló filmet az interneten ingyenesen elérhetővé teszik majd a középiskolák számára.