Peter Gajdoš igazgató szerint hibázott a Jilemnický utcai szlovák tanítási nyelvű alapiskola tanítónője , amikor az órán egymás közt anyanyelvükön kommunikáló gyerekekkel büntetésből ötvenszer íratta le, hogy „Az iskolában nem beszélünk magyarul”. A tanintézmény vezetése elnézést kért az érintettektől.

Az eset szeptember végén történt; a tanítónő a szlovák órán egymást közt magyarul beszélgető gyerekekre rótta ki a büntetést. Az iskola igazgatója úgy véli: mindegy, milyen órán történt; lényeg, hogy a fenyítés bármely formája elfogadhatatlan.
„A híresztelésekkel ellentétben a kolléganő nem a totalitárius rendszer neveltje, s nem tiszta szlovák közegben nőtt fel – mondta Peter Gajdoš igazgató –, hiszen mindössze második éve tanít, Dunaszerdahelyen nevelkedett, beszél magyarul. Épp szlovákórán helyettesített, és valószínűnek tartom, hogy hirtelenjében nem tudta kezelni az előállt helyzetet. Sajnos, a legrosszabb megoldást választotta.”
A 87 százalékában magyarlakta járási székhelyen semmiképp sem lehet érdeke a tanintézménynek, hogy elnyomja, tiltsa az anyanyelv használatát, tette hozzá az igazgató. A Dunaszerdahelyi Hírnök című városi lap interjút közölt a tanítónővel; a kérdésre, hogy ha a gyerekek szlovákul beszélgettek volna egymás között, milyen szövegű büntetést adott volna, a következőket válaszolta: „Én nem akarok semmi rosszat azoknak a gyerekeknek. Csak azon igyekszem, hogy tanuljanak meg jól szlovákul. Ha egymás között szlovákul beszélnének, gyorsabban megtanulnának szlovákul. Ez az, amit akarok, semmi mást.”
Az iskolaigazgató szerint „a kolléganő nem mérte fel tette következményeit, amely pedagógiai és politikai szempontból is helyteleníthető. Azok az idők elmúltak, amikor büntetéseket írattunk, vagy körmöst osztogattunk a gyerekeknek.”