Még pénzért sem adják ki a közgyűlésről készült vágatla felvételeket.

A közpénzen működő debreceni önkormányzati médiaportfólió vezérlő csillaga, a polgármester által a minap függetlennek nyilvánított városi televízió mindig tud meglepetéssel szolgálni. Szolgálni már kevésbé.

Az egyik leköszönő önkormányzati képviselő – név szerint Gadus István, de az ügy szempontjából ez indifferens – szeptemberben levélben megfogalmazott kéréssel fordult az önkormányzati televízióhoz. „Ma volt a 2006-2010. között időszak képviselőtestületének utolsó ülése. Mint minden ülésről, Önök most is készítettek felvételt. Szeretném megvásárolni ezt a mostani anyagot, illetve az augusztusi ülés nyersanyagát is, ha lehet! Kérem, írja meg, milyen feltételekkel tehetem meg!” A válasz nem sokat késlekedett, és a kérőlevélnél is rövidebb volt. „Nyersanyagot a Debrecen Televízió soha nem szokott kiadni. Csak az adásba került műsorainkat vagy műsorrészleteinket szoktuk térítési díj ellenében (3000 forint/másolás) kimásolni.”

Ennyi.

A „nyersanyag” nem más, mint a város választott irányító testületének üléseiről készült vágatlan felvételek. Mint tudjuk, a közgyűlés – nem zárt – ülésein bárki részt vehet, saját szemével és fülével követheti a történéseket, megfigyelheti képviselőjének vagy polgármesterének ténykedését, személyesen tájékozódhat a köz ügyei feletti sáfárkodás mikéntjéről. Azt persze kevesen engedhetik meg maguknak, hogy munkanapon ezt megtegyék, ellenben bármely érdeklődő polgár számára biztosítani kell az utólagos tájékozódáshoz való jogot. Erről az önkormányzat közgyűlésének szervezeti és működési szabályzata is rendelkezik („A választópolgárok – a zárt ülés kivételével – betekinthetnek a Közgyűlés ülésének jegyzőkönyvébe. A betekintésre a Polgármesteri Hivatal Szervezési Osztályán kell lehetőséget biztosítani.”) A város hivatalos honlapja is úgy mutatkozik, mintha ott olvasni lehetne a jegyzőkönyveket, ez azonban nem igaz, mert „A közgyűlés és a bizottságok aktuális (2008, 2009, 2010 évi) jegyzőkönyvei itt érhetők el” szövegre kattintva természetesen nem érjük el a jegyzőkönyveket. Minden bizonnyal ott lehetnek azok a portálon, de jó mélyen elásva, nehogy az érdeklődő lakosság megtalálja.

Az SZMSZ-ben az is benne van, hogy „az ülésen elhangzottakat hangfelvételen is rögzíteni kell”. Ha már rögzítik, akkor miért nem teszik fel a netre? Miért nem érhető el a hanganyag visszamenőlegesen is a város honlapján? Nincs a felpakolására elegendő szellemi, technikai kapacitás vagy tárhely? Ha így lenne, szóljanak a polgármesteri hivatalból, azonnal tudok több tucatnyi embert, aki segít digitalizálni meg felcuccolni a netre, de akár Debrecen számos középiskolájának bármelyikéhez is fordulhatnak segítségért a város, ugyanis a tinik többsége pillanatok alatt megoldja az efféle számítástechnikai gondokat, tárhelyet meg ingyen is lehet találni a neten, ha Debrecen város költségvetéséből nem jutna erre.

És akkor jöjjön a videó! Tehát a város önkormányzati televíziója az első perctől az utolsóig felveszi a testület üléseit, ebből a „nyersanyagból” készülnek a tudósítások és az alapos vágásokkal szerkesztett összeállítások. Nyilván ezt kívánja a szakma, a televíziós újságírás tudománya. (Bár jegyezzük meg, a helyi cívis televíziózásban arra is volt példa évekkel ezelőtt, hogy az éjszakai órákban vágatlanul leadták a közgyűlés üléseiről készült felvételeket, de az nem a DTV volt. Arról nem is beszélve, hogy a köztévé élőben szokta közvetíteni az Országgyűlés plenáris üléseinek jelentős részét.) De ha a városi tévések, tehát a város rendelkezésére áll a közgyűléseken készült vágatlan felvétel, akkor miért nem teszik fel az internetre, mondjuk a város hivatalos honlapjára, ahol helye lenne? Nem példátlan a megoldás, Magyarország számos településén alkalmazzák ezt a módszert, sőt olyan város is van, amelynek testületi üléseit élő webkamerás közvetítésben is élvezheti bárki.

Debrecen városának választott vezetői azonban bujkálnak választóik elől, nem szeretik megosztani velük ténykedésüket. Csak erre a következtetésre tudunk jutni. Cívishonban még pénzért sem lehet megvásárolni azt, ami mindenki ingyen járna. Hétfőn megalakul az új közgyűlés. Az eskütétel, a posztok leosztása és a tiszteletdíjak megállapítása után a képviselők kezdhetnék azzal munkájukat, hogy az eddigi rejtőzködéssel szakítva intézkednek arról, hogy vágatlanul, szerkesztetlenül látni és hallani lehessen, mit is csinálnak valójában. Lesz bátorság?