Hogyan takarékoskodjunk a vízzel a konyhában?

Az egy főre eső vízfogyasztás éves szinten 50 ezer literre tehető, ennek fele meleg víz   . A vízmennyiség csökkentésére több víz- és energiatakarékos megoldás létezik: a tudatos vízhasználat éppúgy ide sorolható, mint a speciális szerkezetek, berendezések – írja a Közmű Újság. Léteznek víztakarékos zuhanyrózsák és csaptelepek, melyek hagyományos társaikhoz képest fele annyi vizet használnak ugyanazon célokra, s mindezt úgy, hogy nem megy a komfortérzet rovására. A konyhákban is nagy mennyiségű víz folyik el feleslegesen. Szakemberek a többaknás, esetleg több vízvételezési helyű vizesblokk kialakítását javasolják. Nemcsak a nagyobb, hanem az egy-, kétszemélyes háztartásokban is érdemes kétaknás konyhai mosogatót állítani. Célszerű a mosogatásra váró edényeket előáztatni álló vízben, de mindig alakítsuk ki a kétfázisú mosogatás (mosogatás és öblítés) feltételeit. Ahogy a fürdőben, úgy a konyhában is célszerű víztakarékos csaptelepet, áramláskorlátozót szerelni.

Közkedveltek az egykaros keverőcsapok (aerátos csapvégek), melyek a vízhez levegőt kevernek, s így kevesebb víz elegendő a kézmosáshoz vagy a mosogatáshoz. Az egykaros szerkezetek előnye, hogy könnyen és gyorsan beállítható a kívánt vízhőmérséklet, mint a különálló – hideg-, meleg vizet folyató – csapokkal.

Főként hosszú távon ugyancsak jelentős vízmennyiség és költség spórolható meg az energiatakarékos háztartási gépekkel. Talán kevesen gondolnák, hogy egy korszerű mosogatógép egy átlagos programja kevesebb, mint 20 liter vizet használ el. Figyelembe véve például egy négytagú családban az elmosogatott edények mennyiségét, könnyen belátható, hogy ennyi víz nem lenne elég, ha kézzel mosogatnánk. Az azonban fontos, hogy a mosogatógépet teljes töltettel és lehetőleg energiatakarékos programmal üzemeltessük.