Bizony lehet !

Vagyis inkább lehetne, hogy ha lenne ilyen irányú affinitása a mindenkori városvezetésnek   . Az elmúlt évtized, azonban bebizonyította hogy az ő érdekük nem a történelmi értékek megőrzése és a hagyományok ápolása. Sokkal inkább az anyagi haszonszerzés, még akkor is ha ez múzeális értékű épületek, gépek tárgyak megsemmisítésével is jár.  Miskolc és vonzáskörzete korábban – egy kis túlzással – gyakran nevezte régiónk összefüggő nehézipari térségét a magyar Ruhr-vidéknek. Most amikor Észak-Magyarország már jó ideje gazdasági és társadalmi krízis helyzetben van, érdemes tapasztalatokért fordulni az igazi Ruhr-vidék utóbbi két évtizedes sorsának alakulása, köztük az ott is leépült nehézipari üzemek tárgyi, szellemi hagyatéka turisztikai célú sikeres felhasználásának megismerése felé.

A németek hihetetlenül gazdag programmal, és ami talán ennél is fontosabb, hatalmas kulturális beruházással igyekeznek elérni, hogy ne csak idén, de várhatóan ez elkövetkezendő évtizedekben is Európa egyik legizgalmasabb kulturális célpontjává váljon.

Az egykori gigantikus ipari létesítmények jelentős része kulturális és szabadidős helyszínné alakult. Ilyen például az UNESCO Világörökséggé nyilvánított esseni Zeche Zollverein kohókomplexuma, vagy a nem kis költséggel ismét zölddé varázsolt területek, mint a Duisburg Nord Park.

A német fémipar egykori fellegvárában ma 1000 ipari műemlék, 200 múzeum, 100 kulturális központ, 120 színház és majd ennyi koncerthelyszín található. Mindezek mellett minden évben több száz fesztivállal, ünnepel is várják a látogatókat.

http://hvg.hu/panorama/20100304_ruhr_videk_kulturalis_fovaros

http://www.ruhr-tourismus.de/en/ruhr2010.html