Bestia. Bocsánatot kért a szerb huligánvezér

Bocsánatot kért Olaszországtól csütörtökön Ivan Bogdanov, a szerb focihuligánok vezére. A szerb férfit, akit az olasz sajtó „Bestia” és „Fekete ember” néven emleget, a keddi genovai utcai összecsapások után fogták el az olasz rendőrök, mielőtt elhagyhatta volna az országot.

Ivan Bogdanov, aki a belgrádi Crvena Zvezda klub szurkolója, azt állítja, hogy a keddi balhé voltaképpen tiltakozás volt a Szerb Labdarúgó Szövetség ellen. Kedden a 2012-es foci Eb olasz-szerb selejtező mérkőzése előtt összecsapások voltak Genovában a rendőrök és szerb szurkolók között. A zavargásokban legkevesebb 20-an sérültek meg, köztük két olasz rendőr.

Az összecsapások miatt a mérkőzés már késéssel kezdődött. A stadionban azonban folytatódott a rendbontás. Az olasz rendőrség szerint petárdákat dobáltak szerb szurkolók a pályára, és a bíró ezért fújta le a meccset nem sokkal annak kezdete után. A 29 éves izmos, tetovált Bogdanov a biztonsági kerítésre felmászva hergelte társait, sértegette a rendőröket, és dobálta az égő petárdákat a pályára.

A szerb B92 nevű sportlap információi szerint Bogdanov a Crvena Zvezda Ultra Boys nevű kemény magjának egyik vezetője. Jelenleg munkanélküli, a rendőrséggel már többször meggyűlt a baja garázdaság és kábítószerügyek miatt. „Bocsánatot akarok kérni Olaszországtól. Soha nem akartunk kárt okozni ennek az országnak, amit annyira szeretek. Nem a hazám, mégis szeretem. Amit tettünk, az tiltakozás volt a Szerb Labdarúgó Szövetség ellen” – közölte Bogdanov.

Meg akarták lincselni, mert át mert igazolni

Állítása szerint a szerb szurkolók közvetlen célpontja a kapus, Vladimir Sztojkovics volt, aki a mérkőzés előtt visszalépett a játéktól, miután a Crvena Zvezda Genovába utazó szurkolói megfenyegették őt a stadionba menet. A B92 információi szerint körülbelül 30 szurkoló megállította a válogatott buszát, bedobtak egy fáklyát, majd megpróbálták meglincselni saját válogatottjuk kapusát. A szurkolókat az dühítette fel, hogy Sztojkovics a Crvena Zvezdától átigazolt az ősi ellenség, Partizan Belgrádhoz.

A kormány is bocsánatot kért

Bocsánatot kértek a szerbek az olaszoktól a genovai szurkolói rendbontás miatt. Vuk Jeremics külügyminiszter a szerb kormány nevében fejezte ki sajnálatát az olasz külügyminiszternek, Franco Frattininek. Igaz, nemrégiben a szerb belügyminiszter még azt állította: az olasz rendőrök is hibáztak a botránynál.