Óva inti a várandós és a menstruáló nőket egy új-zélandi állami múzeum, hogy megtekintsék a maori kultúrát bemutató kiállításuk bizonyos tárgyait.

A fővárosi Te Papa Múzeum megerősítette, hogy a tiltásra vonatkozó javaslatot a múzeum munkatársai a kulisszák mögötti körbevezetés után tették.

Michelle Hippolite, az új-zélandi őslakosok kultúráját bemutató múzeum kutatója az NZ rádióban elmondta, hogy néhány bemutatott maori tárgyat harcokban is használtak. Ezekben „szellemek is lakozhatnak, amelyek árthatnak a várandósoknak és azoknak, akik menstruálnak.

Jane Keig, a Te Papa szóvivője elmondta, nem teljes tiltásról van szó, sokkal inkább egy fontos tanácsról, amely az érintett nőket a maori kiállítás káros hatásaitól igyekszik megvédeni. „A terhes nők szentek, és meg kell óvni őket ezektől a tárgyaktól” – véli Keig.

A feminista blogger, Deborah Russel azonban egyáltalán nem ért egyet a szokatlan biztonsági figyelmeztetésekkel. „Nem értem, hogy egy világi országban közpénzekből finanszírozott világi intézmény miért erőltet rá az emberekre vallási és kulturális értékeket” – fejtette ki véleményét Russel a New Zealand Herald című lapnak.