Hatékonyan és gyorsan lépett a kormány a devecseri vörösiszap-katasztrófa kezelésében – vélekedett Széles Gábor nagyvállalkozó, az Echo Tv és lapunk tulajdonosa. Szerinte kormányrendelettel kellene szabályozni, hogy fegyveres őrség védje az ilyen vörösiszap-tárolókat az esetleges szabotázsakciók megakadályozására. Felvetette azt is: el kellene gondolkodni a hazai alumíniumgyártás megszüntetésén, hiszen az több kárral jár az országnak, mint haszonnal.

– Hogyan értékeli a kormány eddigi lépéseit a vörösiszap-katasztrófa kapcsán?

– A kormány gyorsan döntött. Azzal, hogy a térségbe katonákat, rendőröket, tűzoltókat, katasztrófa­védelmiseket vezényelt, egyúttal a térségbeliek biztonságát és a mentési munkálatokat is hatékonyan segíti. Megnyugtatólag hat az ő jelenlétük a helyiekre, és az ország lakossága is látja, hogy a kormány mindent megtesz értük.

– Mit szól ahhoz az eljáráshoz, hogy a vörösiszapot nem a földbe beásva, hanem úgynevezett kazettákban tárolják? Ennek a védőgátja szakadt át hétfőn.

– A legnagyobb gondot abban látom, hogy ezeket a tárolókat nem védik kerítéssel, fegyveres őrökkel. Bárki odamehet, legfeljebb a gátőr hajtja el onnan. Biztonságtechnikai szempontból ez nagyon veszélyes, hiszen bármikor bárki szabotázsak­ciót hajthat végre a tárolók ellen. Főleg a mostani helyzetben, amikor a terrorfenyegetések egyre erősebbek Európában, erre is figyelni kellene. Ezzel ugyanis a kormányt is zsarolni tudnák ezek a csoportok. Mindenképp azt javasolnám a kormánynak, hogy hozzon olyan rendeletet, amely szerint a tárolók tulajdonosainak kell a kötelező kerítésrendszert és a megfelelő fegyveres őrséget is biztosítaniuk.

– Lát még olyan intézkedési lehetőséget, amelyet a kormánynak az ipar szempontjából meg kellene hoznia?

– Valamikor az alumíniumgyártás alapanyaga a magyar timföld volt. Manapság azonban külföldről hozzák be, és a mellékterméket nekünk az idők végezetéig kell tárolnunk. Az ország szempontjából most így a mérleg egyik serpenyőjében az alumíniumgyártás, a másikban a hatalmas károkat okozó és emberéleteket követelő környezetszennyezés van. Tehát lehet, hogy be kellene tiltani az alumí­niumgyártást. Ugyanis sokkal nagyobb környezeti szennyezéssel jár, mint munkahelyteremtéssel. A behozott timföld bányászatához ma már a magyar munkáskéznek semmi köze.