A mulasztások és az árulások ideje után lehet, hogy a tehetetlenség esztendei következnek?

A választási kampány finisében itt, Miskolcon teljességgel elsikkadt az Állami Számvevőszék jelentése.(Ennek nyomán adott egyébként nevetgélésre kevés okot adó körképet a magyarországi önkormányzatok hitelfelvételi gyakorlatáról az egyik hetilap.) Az Állami Számvevőszék szerint Miskolc Megyei Jogú város vezetői minimum az önkormányzati törvényt sértették meg akkor, amikor meglehetősen különös biztosítékot, inkasszó jogot adtak a kötvény-kölcsönöket nyújtó bankoknak nem fizetés esetére: a pénzintézetek ilyen esetekben engedély birtokában, szabadon (!!)    hozzányúlhatnak az önkormányzat számláján lévő pénzekhez. Még egyszer: ha a bank indokoltnak tartja, bármikor elviheti – és ez nem demagógia – a miskolci iskolák, orvosi rendelők, és az öregotthonok fűtésre szánt pénzét. Vagy éppen a tanári fizetéseket. És a többi, és a többi…   Miskolc , a magyar városok közül a negyedik legtöbb kötvény-kölcsönt, 8 milliárd forint értékben vett fel, bocsátott ki úgy, hogy a tőketörlesztés 2017-től 2028-ig tart majd. Természetesen a most leváltott városi vezetők minden bizonnyal jól átgondolt, felelős döntése után következett be mindez. Egyrészről.

Másrészről példának okáért azért, mert Gyurcsányék 2006-tól több, mint 40 százalékkal csökkentették 2009-ig az önkormányzati támogatásokat úgy, hogy az önkormányzati feladatok mind-mind megmaradtak. ( Az egyes településektől rengetek pénzt vitt el még az EU-s fejlesztések önrész szükséglete is: és ezeket is kötvénykibocsátásokból, valamint ” klasszikus” hitelekből fedezték.) Az igazságszolgáltatás által még fel nem derített posztkommunista érdekhálózat BEKERÜLÉSI KÖLTSÉGÉT ma még nem tudjuk.

A miskolci szocialista sunyizás az ellenzék számára nehezen volt tetten érhető, hiszen a kötvény-ügyletek eredményeit, ami valójában tehát adósság volt, bevételként, a hiány csökkentése rovatban tüntették fel kreatív baloldali barátaink.

Mindezt 2028-ban, gyermekeink szocialista őseik tréfájának fogják majd tartani.