Egy rablótámadásban a szudáni el-Faser városában elrabolták az ENSZ darfúri békefenntartó missziójának (UNAMID) magyar nemzetiségű tagját, aki egyéni munkavállalóként szolgál a misszióban, tájékoztatott a Külügyminisztérium .

A kairói nagykövetség, a magyar kormány és az illetékes hatóságok felvették a kapcsolatot a helyi szervekkel, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgár minél előbb épségben kiszabaduljon, írják.

A hírről először beszámoló FigyelőNet információi szerint Papp István nyugállományú alezredest rabolták el, aki gyerekkatonák leszerelésében segédkezik, egyéni munkavállalóként, és nem a Honvédelmi Minisztérium alkalmazottjaként dolgozott Dárfúrban. Papp István egyike a legrégebben békefenntartásban résztvevő magyar katonáknak.

El-Faser városában négy fegyveres hatolt be egy épületbe, ahol négy ENSZ-alkalmazott volt elszállásolva. Kettejüket összekötözték, a másik két férfira ráparancsoltak, hogy kövessék őket. Az UNAMID egyik autójába kényszerítették őket, az egyiküknek azonban sikerült elmenekülnie, egy magyar állampolgárt azonban elhurcoltak, erősítette meg Kemal Saiki, az UNAMID szóvivője. Mint mondta, az emberrablók által használt autót pénteken megtalálták a városban.

Az emberrablás előtt nem sokkal az ENSZ Biztonsági Tanácsának a küldöttsége Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet vezetésével a városba érkezett.