A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása szerint jövőre két százalékkal nő a magyar GDP, az infláció megközelíti a három százalékot, a munkanélküliség azonban tíz százalék fölött ragad, tehát nem csökken érdemben.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása szerint idén nő a magyar hazai össztermék a tavalyi csökkenés után, jövőre pedig felgyorsul a bővülés üteme.

Az IMF csütörtökön ismertetett őszi világgazdasági előrejelzése szerint a magyar gazdaság 0,6 százalékkal nő az idén, és 2,0 százalékkal jövőre a tavalyi 6,3 százalékos csökkenést követően.

Az IMF-dokumentum táblázata szerint a valutalap idén 4,7 százalékos inflációval számol Magyarországon a tavalyi 4,2 százalék után, jövőre pedig 3,3 százalékkal.

A munkanélküliségre vonatkozó adatsor szerint Magyarországon a ráta a tavalyi 10,1 százalékról idén 10,8 százalékra nő, jövőre viszont már 10,3 százalékra mérséklődik.

A folyó fizetési mérlegben az idei évre 0,5 százalékos többletet vár – GDP-arányosan – az IMF a tavalyi 0,2 százalék után, jövőre pedig 0,7 százalékot.

Az IMF-jelentésben Európa országait két csoportba osztották, fejlett, és felzárkózó. Ez utóbbiba került Magyarország. Az előbbiben a kelet-európai országok közül Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia található.